Raymond Loewy: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Kleine aanvullingen
Regel 2: Regel 2:


== Biografie ==
== Biografie ==
Van 1910-1914 studeerde hij in Parijs en diende tijdens de [[Eerste Wereldoorlog]] als tweede luitenant in het Franse leger. Na de oorlog vertrok hij in 1919 naar New York en werkte daar als mode-illustrator voor bladen als [[Vogue (tijdschrift)|Vogue]], [[Harper's Bazaar]] en [[Vanity Fair (tijdschrift)|Vanity Fair]]. In 1929 opende hij zijn eigen bureau voor industrieel ontwerpen. Hij liet visitekaartjes drukken met de tekst: 'Als twee producten in prijs, functie en kwaliteit gelijk zijn, dan verkoopt het mooiste van de twee beter dan het ander.' Zijn eerste succes had hij met het restylen van de [[Gestetner]] stencilmachine. Het door Loewy vormgegeven apparaat verkocht beter, was door zijn vereenvoudigde vorm makkelijker te produceren, maar was technisch niet wezenlijk anders zijn voorganger.
Van 1910-1914 studeerde hij in Parijs en diende tijdens de [[Eerste Wereldoorlog]] als tweede luitenant in het Franse leger. Na de oorlog vertrok hij in 1919 naar New York en werkte daar als etaleur van warenhuizen en als mode-illustrator voor bladen als [[Vogue (tijdschrift)|Vogue]], [[Harper's Bazaar]] en [[Vanity Fair (Amerikaans tijdschrift)|Vanity Fair]]. In 1929 opende hij zijn eigen bureau voor industrieel ontwerpen. Hij liet visitekaartjes drukken met de tekst: 'Als twee producten in prijs, functie en kwaliteit gelijk zijn, dan verkoopt het mooiste van de twee beter dan het ander.' Zijn eerste succes had hij met het restylen van de [[Gestetner]] stencilmachine. Het door Loewy vormgegeven apparaat verkocht beter, was door zijn vereenvoudigde vorm makkelijker te produceren, maar was technisch niet wezenlijk anders zijn voorganger.


[[Afbeelding:LC-USZC4-3923 Avanti Loewy.jpg|Conceptschets van Loewy's hand voor de [[Studebaker|Studebaker Avanti]]|thumb|right]]
[[Afbeelding:LC-USZC4-3923 Avanti Loewy.jpg|Conceptschets van Loewy's hand voor de [[Studebaker|Studebaker Avanti]]|thumb|right]]
Loewy maakte ontwerpen voor onder meer [[Pennsylvania Railroad]], [[Greyhound (bus)|Greyhound]], [[Lockheed]], [[Coca-Cola]] en [[Studebaker]]. Hij is bekend om zijn stoomlocomotieven, autobussen en koelkasten, maar hij ontwierp ook logo's voor [[Spar (supermarkt)|Spar]], [[Exxon]] en [[Royal Dutch Shell|Shell]], verpakkingen voor [[International Harvester]] en [[Lucky Strike]] en het interieur van [[Skylab]] voor [[NASA]]. Loewy's benadering van het vak van industrial designer is te lezen in zijn autobiografie ''Never Leave Well Enough Alone'' (1951).
Loewy maakte ontwerpen voor onder meer [[Pennsylvania Railroad]], [[Greyhound (bus)|Greyhound]], [[Lockheed]], [[Coca-Cola]] en [[Studebaker]]. Hij is bekend om zijn gestroomlijnde stoomlocomotieven, autobussen en koelkasten, maar hij ontwierp ook logo's voor [[Spar (supermarkt)|Spar]], [[Exxon]] en [[Royal Dutch Shell|Shell]], verpakkingen voor [[International Harvester]] en [[Lucky Strike]] en het interieur van [[Skylab]] voor [[NASA]]. Loewy's benadering van het vak van industrial designer is te lezen in zijn autobiografie ''Never Leave Well Enough Alone'' (1951).


Op het hoogtepunt van zijn carrière werd berekend dat meer dan 75% van Amerikanen dagelijks in contact kwamen met een of meer door Loewy ontworpen producten. Loewy benaderde de status van een filmster en werd in 1949 op de cover van [[Time Magazine]] afgebeeld. Rond 1960 had hij 180 mensen in dienst, maar in 1977 moest hij door financiële problemen zijn kantoor in de Verenigde Staten sluiten.
Op het hoogtepunt van zijn carrière werd berekend dat meer dan 75% van Amerikanen dagelijks in contact kwamen met een of meer door Loewy ontworpen producten. Loewy benaderde de status van een filmster en werd in 1949 op de cover van [[Time Magazine]] afgebeeld. Rond 1960 had hij 180 mensen in dienst, maar in 1977 moest hij door financiële problemen zijn kantoor in de Verenigde Staten sluiten.


Toen Loewy stierf in 1986 was hij bankroet. In 1990-1991 was in het [[Stedelijk Museum (Amsterdam)|Stedelijk Museum]] een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien.
Toen Loewy stierf in 1986 was hij bankroet. In 1990-1991 was in het [[Stedelijk Museum Amsterdam]] een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien.


==Trivia==
==Trivia==
Het bureau van Raymond Loewy is ontwerper van de kopvorm van het treintype [[Sprinter (treinsoort)|Sprinter]] en de [[Intercitymaterieel|Koploper]] van de [[Nederlandse Spoorwegen]].
Het bureau van Raymond Loewy is ontwerper van de kopvorm van het treintype [[Sprinter (treindienstsoort)|Sprinter]] en de [[Intercitymaterieel|Koploper]] van de [[Nederlandse Spoorwegen]].


==Externe links==
==Externe links==
* [http://www.raymondloewy.com/ Officiële website van de erven Loewy]
* [http://www.raymondloewy.com/ Officiële website van de erven Loewy]


{{Appendix|2=
* {{Citeer journal
| title = Gladde vorm maakt populair
| journal = De Ingenieur
| date = 12 maart 2012
| issue = 4
}}
}}
{{commonscat}}
{{commonscat}}
{{DEFAULTSORT:Loewy, Raymond}}

[[Categorie:Amerikaans ontwerper|Loewy]]
[[Categorie:Amerikaans ontwerper]]

Versie van 2 aug 2018 20:01

Raymond Loewy (Parijs, 5 november 1893Monaco, 14 juli 1986) was waarschijnlijk de bekendste industrieel ontwerper van de twintigste eeuw. Loewy was een Fransman die in 1938 ook de Amerikaanse nationaliteit verkregen heeft.

Biografie

Van 1910-1914 studeerde hij in Parijs en diende tijdens de Eerste Wereldoorlog als tweede luitenant in het Franse leger. Na de oorlog vertrok hij in 1919 naar New York en werkte daar als etaleur van warenhuizen en als mode-illustrator voor bladen als Vogue, Harper's Bazaar en Vanity Fair. In 1929 opende hij zijn eigen bureau voor industrieel ontwerpen. Hij liet visitekaartjes drukken met de tekst: 'Als twee producten in prijs, functie en kwaliteit gelijk zijn, dan verkoopt het mooiste van de twee beter dan het ander.' Zijn eerste succes had hij met het restylen van de Gestetner stencilmachine. Het door Loewy vormgegeven apparaat verkocht beter, was door zijn vereenvoudigde vorm makkelijker te produceren, maar was technisch niet wezenlijk anders zijn voorganger.

Conceptschets van Loewy's hand voor de Studebaker Avanti

Loewy maakte ontwerpen voor onder meer Pennsylvania Railroad, Greyhound, Lockheed, Coca-Cola en Studebaker. Hij is bekend om zijn gestroomlijnde stoomlocomotieven, autobussen en koelkasten, maar hij ontwierp ook logo's voor Spar, Exxon en Shell, verpakkingen voor International Harvester en Lucky Strike en het interieur van Skylab voor NASA. Loewy's benadering van het vak van industrial designer is te lezen in zijn autobiografie Never Leave Well Enough Alone (1951).

Op het hoogtepunt van zijn carrière werd berekend dat meer dan 75% van Amerikanen dagelijks in contact kwamen met een of meer door Loewy ontworpen producten. Loewy benaderde de status van een filmster en werd in 1949 op de cover van Time Magazine afgebeeld. Rond 1960 had hij 180 mensen in dienst, maar in 1977 moest hij door financiële problemen zijn kantoor in de Verenigde Staten sluiten.

Toen Loewy stierf in 1986 was hij bankroet. In 1990-1991 was in het Stedelijk Museum Amsterdam een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien.

Trivia

Het bureau van Raymond Loewy is ontwerper van de kopvorm van het treintype Sprinter en de Koploper van de Nederlandse Spoorwegen.

Externe links

Zie de categorie Raymond Loewy van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.