Meerndijk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k cat
k cat
Regel 6: Regel 6:


[[Categorie:Dijk in Nederland]]
[[Categorie:Dijk in Nederland]]
[[Categorie:Weg in Utrecht (provincie)]]

Versie van 23 aug 2018 17:36

De Meerndijk is een middeleeuwse dijk in de Nederlandse provincie Utrecht. Deze dijk verbindt de stroomrug van de verdwenen rivier de Rijn ten westen van de stad Utrecht en de noordelijke oeverwal van de Hollandse IJssel met elkaar.

De Meerndijk loopt niet langs een rivier of andere watergang, maar dwars door het polderland. De Meerndijk is omstreeks het jaar 1200 aangelegd als een dwarsdijk in een laag gelegen gebied. De Meerndijk diende om de laaggelegen polders bij Woerden te beschermen tegen water uit het hoger gelegen Utrechtse rivierengebied. Ook het woord slaperdijk is van toepassing op de Meerndijk. In eerste instantie moesten de rivierdijken overstromingen voorkomen. Vond er desondanks een dijkdoorbraak plaats bij de Lek of Hollandse IJssel, dan hield in tweede instantie de Meerndijk het overstromingswater tegen, zodat de polders ten westen van deze dijk hiervan gevrijwaard bleven.

De Meerndijk heeft zijn oorspronkelijke functie verloren, maar is nog geheel aanwezig. Deze dijk loopt van noordoost naar zuidwest over een lengte van 3,5 km. Over deze dijk loopt het eerste gedeelte van de provinciale weg N228 van De Meern naar Gouda. De Meerndijk begint bij de Meernbrug over de Leidse Rijn, midden in het dorp De Meern. Hij eindigt bij de boerderij Meernhoef aan de Noord-IJsseldijk in de gemeente IJsselstein. De N228 buigt op dit punt naar rechts en zet zijn weg voort langs de Hollandse IJssel in de richting van Montfoort.