Bouzouki: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
20 bytes verwijderd ,  1 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Sommigen menen dat de bouzouki [[muziekinstrument|instrument]] geëvolueerd is vanuit de Turkse "buzuk [[Bağlama]]" in de achterbuurten van [[Athene (stad)|Athene]] waar het gebruikt werd in de [[rebetika]] [[muziek]] in kroegen waar [[hasj]] verkocht werd (''tekes''). De oorsprong van de benaming loopt eigenlijk verder tot het Perzisch "tambur-e bozorg" oftewel 'grote tambura'. De klank -rg is in het Turks herleid tot -k. Maar ook de oorsprong van dit instrument kan verder getrokken naar de "Pandoura", een instrument uit de Griekse Oudheid. De meeste historici geloven dat de naam van dit en andere instrumenten maar ook klanken en muziektheorie uit de rijke Byzantijnse muziektraditie tijdens de 5-tal eeuwen Ottomaanse overheersing gewoon overgenomen en mettertijd van naam veranderd zijn.
De naam van dit instrument evolueert dus in de loop van de geschiedenis van tamboura, tambourida, trichordon, tambouras, thamboura, tambourin, psaltirion naar bouzouki. Afbeeldingen op miniaturen en wandschilderingen uit de Byzantijnse periode, van instrumenten, leveren iconografisch bewijs hiervan.
De musicoloog ΦοίβοςFivos ΆνωγειανάκηςAnogianakis heeft een prachtige studie gepubliceerd over de geschiedenis van dit instrument.{{Bron?||2013|08|08}}
 
In de loop van de 19e eeuw is de bouzouki minder populair geworden in de Griekse volksmuziek, en zelfs haast verdwenen. Enkel in duistere kroegen en bij sommige Griekse muzikanten in Klein-Azië kende het instrument nog enige waardering. Tegen het einde van de 19e eeuw is het langzaam maar zeker terug ten tonele verschenen dankzij de gestage opkomst van de rebetika.
 
Vanaf [[1900]] en tot de jaren veertig had de bouzouki 3drie [[dubbelkorig snaarinstrument|dubbelkorige]] snaren (trichordo), gestemd D,A,D, en dit instrument wordt tot op vandaag de dag bespeeld. Er is zelfs sprake van een echte revival.
 
De stemming van een 4-snarigeviersnarige (tetrachordo) bouzouki (de tegenwoordig meer populaire) is '''C''', '''F''', '''A''', '''D''' (een hele noot lager dan de hoogste vier snaren van een [[gitaar]]), waarbij de [[dubbelkorig snaarinstrument|dubbelkorig]]e snaren van de '''C''' en de '''F''' in [[octaaf (muziek)|octaven]] [[stemming (muziek)|gestemd]] staan.
 
De bouzouki wordt met een [[plectrum]] als melodie-instrument bespeeld.
De kwaliteit van de bouzouki wordt vaak afgemeten aan het aantal duigjes waaruit de bolle klankkast is opgebouwd,. (hoeHoe meer duigjes hoe duurder en beter denkt men vaak). Toch zegt het aantal duigjes niets over de klank. Een bouzouki met weinig duigjes (in het Grieks 'doejes') kan veel beter klinken dan een exemplaar met veel. Het heeft alles te maken met de gebruikte houtsoorten enerzijds – vooral de kwaliteit van het bovenblad ('elato' ofwel spar) is zeer belangrijk – en met de subtiliteit van de bouwwijze anderzijds. De binnenzijde van een (goedkopere) bouzouki is vaak beplakt met een soort glimmend bonbonpapier. De betere zijn niet beplakt, of met een soort sterke matting afgeplakt om te voorkomen dat bij een ongelukje de kast splijt. De voorkant is vaak met een zwart-witte versiering uitgevoerd, de duurdere types zijn echter ingelegd met [[parelmoer]] of met contrasterende houtsoorten (bijvoorbeeld [[Esdoorn (hout)|esdoorn]] in [[palissander]]).
 
Tegenwoordig geldt de bouzouki als het Griekse muziekinstrument bij uitstek. Voor de Tweede Wereldoorlog stond het instrument in een twijfelachtig daglicht (- het werd bespeeld door mensen die leefden aan de zelfkant van de maatschappij). Na de omarming van de bouzouki door beroemde componisten als [[Mikis Theodorakis]] en [[Manos Hadzidakis]] (die het een plaats gaven in hun 'hogere' liedkunst), is het instrument echter langzaamaan heel populair geworden. In Nederland is de bouzouki vooral geliefd bij liefhebbers van de '[[rebetika]]' enerzijds, en bij de liefhebbers van z.g. 'toeristenmuziek' anderzijds.
 
De kleinere zusjes van de bouzouki worden [[tzouras]] en [[baglamas]] genoemd. (deDe laatste benaming komt overeen met een lid van de [[Turkije|Turkse]] [[saz]]familie, die echter veel groter is).
Net als de bouzouki is ook de [[Bulgarije|Bulgaarse]] [[tambura]] een verwant uit de Byzantijnse Pandoura.
 
3.289

bewerkingen

Navigatiemenu

Persoonlijke instellingen

Naamruimten

Varianten