Kubuskwallen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
→‎Leefwijze: Spelfout gecorrigeerd
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele app Bewerking via Android-app
Regel 14: Regel 14:


== Leefwijze ==
== Leefwijze ==
Het zijn solitair levende dieren met een sessiel (=aan het substraat vastzittend) polypstadium en vrijlevend [[medusestadium]]. Kubuskwallen zijn actieve jagende dieren, die in hun bewegingen en omzwervingen binnen hun leefgebied wel met vissen te vergelijken zijn. Ze behoren daardoor tot het oceanisch [[nekton]].
Het zijn solitair levende dieren met een sessiel (=aan het substraat vastzittend) poliepstadium en vrijlevend [[medusestadium]]. Kubuskwallen zijn actieve jagende dieren, die in hun bewegingen en omzwervingen binnen hun leefgebied wel met vissen te vergelijken zijn. Ze behoren daardoor tot het oceanisch [[nekton]].


== Verspreiding en leefgebied ==
== Verspreiding en leefgebied ==

Versie van 13 aug 2019 00:14

Kubuskwallen
"Cubomedusae", uit Ernst Haeckels Kunstformen der Natur, 1904
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Cnidaria (Neteldieren)
Klasse
Cubozoa
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kubuskwallen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Kubuskwallen (Cubozoa) zijn een vrijwel uitsluitend in de zee voorkomende klasse van kwallen (Cnidaria) met ca. 50 beschreven soorten. De naam is afkomstig van de kubusvorm van het scherm van het medusenstadium.

De oudste fossiele kubuskwal stamt uit het Pennsylvanium (carboon). Ze zijn waarschijnlijk het dichtst verwant aan de Stauromedusae (gesteelde kwallen).

Leefwijze

Het zijn solitair levende dieren met een sessiel (=aan het substraat vastzittend) poliepstadium en vrijlevend medusestadium. Kubuskwallen zijn actieve jagende dieren, die in hun bewegingen en omzwervingen binnen hun leefgebied wel met vissen te vergelijken zijn. Ze behoren daardoor tot het oceanisch nekton.

Verspreiding en leefgebied

Kubuskwallen komen voornamelijk in tropische gebieden voor. In Nederland komt één vertegenwoordiger van de kubuskwallen voor: Carybdea marsupialis, ook wel zeewesp genoemd.

Giftigheid

Ze zijn extreem giftig en sommige kubuskwallen zoals Chironex fleckeri (de Australische zeewesp) en Carukua barnesi (de Irukandji) zijn dodelijk.

Orden

Zie Lijst van kubuskwallen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2007 waren er ten minste 36 soorten bekend. Deze zijn gegroepeerd in twee orden.