Mussel-Aa: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
10 bytes toegevoegd ,  15 jaar geleden
k
fort (vesting)| Help mee!
k (Aanmaak of uitbreiding van categorie: Stadskanaal)
k (fort (vesting)| Help mee!)
De '''Mussel-Aa''' is een beek in [[Westerwolde]] in het oosten van de provincie [[Groningen (provincie)|Groningen]]. Ze loopt van [[Zandberg]] (ten zuiden van [[Musselkanaal]]) naar het noorden via [[Mussel]] en [[Onstwedde]] naar [[Wessinghuizen]] waar ze samenvloeit met de [[Ruiten-Aa]]. Deze gezamenlijke stroom heet dan de [[Westerwoldse Aa]]. Bij Onstwedde stroomt het Pagediep (in de streektaal ''Poggendaip'' oftewel ''Kikkerdiep'') in de Mussel-Aa. Het woord mussel betekent laag, moerassig land.
 
De Mussel-Aa was aanvankelijk een veenbeek. Ze ontsprong in het [[Bourtangermoeras]] bij Valthe onder de [[Hondsrug]]. Hier werd de beek dikwijls ''Valtherdiep'' genoemd. De [[veen (grondsoort)|venen]] waren hier langs de beek niet zo dik als elders en de gronden er langs waren in gebruik als groengronden voor beweiding of als hooiland. Zo heette het terrein ten zuiden van Zandberg de Musselhooilanden. Deze gronden waren bereikbaar door middel van een veendijk van [[Valthe]] naar Zandberg die over een aantal zandkoppen liep: De [[Valtherdijk]]. Deze weg was één van de belangrijkste doorgangen door het Bourtangermoeras. Bij Valthe lag op het einde van deze dijk de [[Valtherschans]]. Deze [[fort (vesting)|schans]] verloor in het midden van de negentiende eeuw zijn militaire betekenis en is sindsdien geheel vergraven. De venen zijn in de loop van de negentiende en twintigste eeuw geheel ontgonnen. Tegenwoordig is het Valtherdiep vrijwel niet meer terug te vinden.
 
In 1916 is het [[Mussel-Aa-kanaal]] gegraven die langs de Mussel-Aa loopt. Dit kanaal werd gegraven omdat door het afgraven van het Bourtangermoeras de wateraanvoer wisselvalliger werd en de wateroverlast sterk was toegenomen.
98.884

bewerkingen

Navigatiemenu