Mussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mussel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Mussel (Groningen)
Mussel
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Stadskanaal Stadskanaal
Coördinaten 52° 57′ NB, 7° 2′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.225[1]
Overig
Woonplaatscode 3077
Foto's
Mussel (komproject - beelden van Nico Parlevliet)
Mussel (komproject - beelden van Nico Parlevliet)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Mussel (Gronings: De Muzzel) is een dorp in de gemeente Stadskanaal in de provincie Groningen (Nederland). Het dorp heeft ongeveer twaalfhonderd[2] inwoners.

Mussel is een betrekkelijk jong dorp. Het is ontstaan in de negentiende eeuw op een zandrug in het veengebied langs de Mussel-Aa. Het oudste deel van het dorp ligt aan de weg van Musselkanaal naar Onstwedde. Later groeide het dorp ook langs de weg richting Vledderveen en de weg naar Jipsinghuizen.

In een drietal plannen in 1969 (Plan Kikkert en Structuurschets Oost-Groningen) en 1973 ('Een nieuw structuur voor de Kanaalstreek' van het Industrieschap De Kanaalstreek van de gemeenten Stadskanaal, Vlagtwedde, Gasselte, Borger en Odoorn) werd aangegeven dat het dorp moest worden gesaneerd. De lokale bevolking kwam in opstand en wist samen met andere belanghebbenden het voortbestaan van het dorp te verzekeren.[3]

Het dorp zijn twee kerkelijke gemeenten actief, een Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en een Christelijke Gereformeerde Kerk. Even buiten het dorp, in de buurtschap Kopstukken bevindt zich een Rooms-Katholieke Parochie. Tot in 2019 was in Mussel ook een PKN-gemeente actief. Wegens een teruglopend ledental wordt nu gekerkt in Musselkanaal. Daarnaast is er een basisschool in Mussel, de Christelijk-Nationale basisschool Op de Zandtange.

Sport en recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Algemeen Nut[bewerken | brontekst bewerken]

Naast de sportverenigingen zijn er meer verenigingen actief:

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Oorlogsmonument in Mussel