Klemtoon: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
826 bytes verwijderd ,  2 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Wijzigingen door Pizza12333 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Velocitas)
Label: Terugdraaiing
Geen bewerkingssamenvatting
je meder
De '''klemtoon''' of het '''accent''' is in de [[taalkunde]] een bijzondere eigenschap van een bepaalde [[lettergreep]] in een [[woord]].
 
In sommige talen, waaronder voor zover bekend alle Europese talen, krijgt een bepaalde [[lettergreep]] binnen een meerlettergrepig woord een klemtoon. De manier waarop die klemtoon [[fonetiek|fonetisch]] wordt verwerkelijkt verschilt van taal tot taal: in sommige talen is de beklemtoonde lettergreep wat luider, in andere vooral wat hoger, en in weer andere vooral wat langer dan de onbeklemtoonde lettergrepen. Het is ook mogelijk dat klinkers in onbeklemtoonde lettergrepen meer [[reductie (taalkunde)|gereduceerd]] worden (zwakker worden uitgesproken) dan klinkers in vergelijkbare beklemtoonde lettergrepen. De meeste talen lijken deze vier dimensies van nadruk met elkaar te verstrengelen.
 
Over sommige [[toontaal|toontalen]] wordt wel beweerd dat ze helemaal geen klemtoon kennen, of in ieder geval dat het moeilijk is fonetische sporen van klemtoon te vinden.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu