Rassensegregatie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
114 bytes toegevoegd ,  8 maanden geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Intro herschreven)
Labels: Bewerking via mobiel bewerking via mobiele app Bewerking in een toepassing voor iOS
In de [[Verenigde Staten (hoofdbetekenis)|Verenigde Staten]] ontstond na de afschaffing van de [[slavernij]] een lange traditie van rassenscheiding, die geregeld werd door de zogenaamde [[Jim Crow-wetten]]. Wetgeving die de afstammelingen van de [[Afrika (hoofdbetekenis)|Afrika]]anse slaven beperkingen oplegde werd ingevoerd in de decennia na de [[Amerikaanse Burgeroorlog]], met name in de zuidelijke [[staat (VS)|staten]]. Daar moesten zwarten op veel plekken gebruikmaken van aparte restaurants, openbare toiletten en scholen. Er waren zelfs steden, de zgn. sunset cities, waar het zwarte personeel overdag niet kon worden gemist, maar waar het voor zonsondergang de stad moest hebben verlaten. Tot in de jaren 50 konden welvarende voorsteden zoals [[Beverly Hills]] en [[Bel Air (Los Angeles)|Bel Air]] zwarten (en ook Joden) verbieden zich aldaar te vestigen vanwege 'beperkende' wetgeving (''Exclusionary covenants'').
 
In het [[krijgsmacht|leger]] werden tijdens de [[Eerste Wereldoorlog]] voor het eerst zwarte soldaten opgenomen, ingedeeld in aparte divisies. Ook buiten het leger voerde President [[Woodrow Wilson]] op federaal niveau een scheiding van arbeidsplaatsen in. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 125.000 zwarte soldaten overzee ingezet, maar liefst niet aan het front. De meeste zwarte soldaten deden dienst als vrachtwagenchauffeur of stuwadoor. Na de Tweede Wereldoorlog werd de roep van Afro-Amerikanen om afschaffing van de rassenscheiding steeds luider. President [[Harry S. Truman]] tekende in [[1948]] een wet die segregatie in het leger beëindigde.
 
Burgerrechtenactivisten zoals [[Rosa Parks]] en [[Martin Luther King]], de [[Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging]] en organisaties als de [[National Association for the Advancement of Colored People]] probeerden de wettelijk vastgelegde rassenscheiding af te schaffen; dit lukte uiteindelijk in [[1964]], toen met de ''[[Civil Rights Act van 1964|Civil Rights Act]]'' alle segregatie werd verboden. In theorie hebben alle Amerikaanse staatsburgers tegenwoordig recht op dezelfde faciliteiten als ieder ander.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu