Lengte (meetkunde): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Madyno (overleg | bijdragen)
Regel 6: Regel 6:


== Gehanteerde lengtematen ==
== Gehanteerde lengtematen ==
In de fysieke ruimte wordt lengte gemeten in een bepaalde [[Natuurkundige eenheid|eenheid]]. Wereldwijd zijn de eenheden van het [[metrieke stelsel]] het meeste in gebruik. De basiseenheid daarin is de [[meter]].
In de wiskunde wordt gewerkt met [[Dimensieloos getal|dimensieloze grootheden]], en hoeft er daarom geen lengte-eenheid gedefinieerd te worden. Wel is ook in de wiskunde relevant dat het begrip oppervlakte als het ware het kwadraat van het begrip lengte is, en volume de derde macht. Dat komt ook naar voren in formules.


In slechts enkele landen wordt het [[Brits-Amerikaans maatsysteem|imperiale stelsel]] gehanteerd, met de [[Engelse mijl (lengtemaat)|mijlen]], [[voet (lengtemaat)|voeten]], [[yard]]s, [[inch]]es en andere.
In de fysieke ruimte wordt de lengte gemeten in verschillende eenheden. Wereldwijd zijn de eenheden van het [[metrieke stelsel]] het meeste in gebruik. Dit zijn van groot naar klein onder andere de [[kilometer]], [[hectometer]], [[decameter]], [[meter]], [[decimeter]], [[centimeter]] en [[millimeter]].


Voor zeer grote afstanden gebruikt men ook de [[astronomische eenheid]], de [[parsec]] en het [[lichtjaar]].
In slechts enkele landen wordt het [[Brits-Amerikaans maatsysteem|imperiale stelsel]] gehanteerd, zoals de [[Engelse mijl (lengtemaat)|mijlen]], [[voet (lengtemaat)|voeten]], [[yard]]s, [[inch]]es en andere.


Voor zeer kleine afmetingen wordt nog soms de verouderde en afgeraden eenheid [[Ångström (eenheid)|ångström]] gehanteerd.
Voor grote afstanden gebruikt men ook de [[astronomische eenheid]], de [[parsec]] en het [[lichtjaar]].


In de wiskunde wordt gewerkt met [[Dimensieloos getal|dimensieloze grootheden]], en hoeft er daarom geen lengte-eenheid gedefinieerd te worden.
Voor kleine afmetingen wordt nog soms de verouderde en afgeraden eenheid [[Ångström (eenheid)|ångström]] gehanteerd.


== Oude lengtematen ==
== Oude lengtematen ==

Versie van 24 aug 2020 19:55

De lengte en breedte van een rechthoek

Lengte is de grootste afmeting van een object (de grootste afstand tussen twee punten van dat object). In het geval van een eendimensionaal object, zoals een lijnstuk, is het ook de enige afmeting. Voor langwerpige tweedimensionale en driedimensionale objecten heet de betreffende richting de lengterichting, ook aangeduid als overlangs. Bij een tweedimensionaal object heet de loodrechte richting de breedterichting, ook aangeduid als dwars of overdwars. De grootste afmeting in die richting heet de breedte. Voor driedimensionale objecten is er ook nog een derde afmeting. De gebruikte termen voor de drie afmetingen variëren, ook afhankelijk van de oriëntatie. Men spreekt bijvoorbeeld ook van de dikte, de hoogte en/of de diepte.

Relativiteit

Volgens de speciale relativiteitstheorie van 1905 is lengte geen vaste eigenschap van een star voorwerp. Hetzelfde object kan in verschillende inertiaalstelsels verschillende lengtes (en andere afmetingen) hebben. Het gaat hierbij niet om gezichtsbedrog, maar om echte, meetbare lengtes.

Gehanteerde lengtematen

In de fysieke ruimte wordt lengte gemeten in een bepaalde eenheid. Wereldwijd zijn de eenheden van het metrieke stelsel het meeste in gebruik. De basiseenheid daarin is de meter.

In slechts enkele landen wordt het imperiale stelsel gehanteerd, met de mijlen, voeten, yards, inches en andere.

Voor zeer grote afstanden gebruikt men ook de astronomische eenheid, de parsec en het lichtjaar.

Voor zeer kleine afmetingen wordt nog soms de verouderde en afgeraden eenheid ångström gehanteerd.

In de wiskunde wordt gewerkt met dimensieloze grootheden, en hoeft er daarom geen lengte-eenheid gedefinieerd te worden.

Oude lengtematen

In oude culturen werden andere lengtematen gebruikt dan het imperiale en metrieke stelsel. In Nederland hanteerde men vroeger o.a. de el en duim als lengtemaat. De Kelten en Germanen hadden de Woedensspanne als lengtemaat. De Romeinen kenden de mijl op mijlpalen om de afstand aan te geven.

Lengte bij een speciale metriek

Bij een speciale metriek kan het begrip lengte, zelfs in het eendimensionale geval de lengte van een lijnstuk, problematisch zijn. De afstand van het begin tot het eind is dan niet te interpreteren als de lengte van een kortste route die de som is van de lengtes van delen van de route. Dit doet zich bijvoorbeeld voor bij een ultrametriek, want de hele route zou niet langer zijn dan het langste van de delen.

Externe link

Zie ook