Victoria Harbour: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes toegevoegd ,  6 maanden geleden
link naar milieu-impact
(link naar milieu-impact)
 
'''Victoria Harbour''' is een [[natuurlijke haven]] in [[Hongkong]] gelegen tussen [[Hongkong (eiland)|Hong Kong Island]] en [[Kowloon]]. De diepe, beschutte wateren en de strategische ligging van de haven aan de [[Zuid-Chinese Zee]] vormden de basis voor de vestiging van Hongkong als [[Brits Hongkong|Britse kroonkolonie]] en de daaropvolgende ontwikkeling als handelscentrum. De vroegere Hong Kong Harbour kreeg zijn huidige naam ter ere van [[Victoria van het Verenigd Koninkrijk|Queen Victoria]] na de kolonisatie in de [[19e eeuw]] volgend op de verovering tijdens de [[Eerste Opiumoorlog]] in 1841 en de overdracht van het eiland na het [[Verdrag van Nanking]] in 1842 en een deel van Kowloon na de [[Tweede Opiumoorlog]] in 1860.
 
In de loop van zijn geschiedenis werden aan de haven aan beide kusten tal van [[landaanwinning]]sprojecten uitgevoerd, waarvan vele de afgelopen jaren tot controverse hebben geleid. Er is de [[milieu-impact]] als effect van deze uitbreidingen, in termen van waterkwaliteit en verlies van natuurlijke habitat. Tegenstanders stellen ook dat de voordelen van landaanwinning minder kunnen zijn dan de effecten van een afgenomen havenbreedte, wat van invloed is op het aantal schepen dat door de haven vaart. Desalniettemin behoudt Victoria Harbour zijn basisrol nog steeds als een haven voor duizenden internationale schepen per jaar.
 
De haven is een belangrijke toeristische attractie van Hongkong. Liggend in het midden van de dichtbewoonde stedelijke regio van het grondgebied, is de haven de plaats van jaarlijkse vuurwerkshows en de promenades rond de haven zijn geliefde locaties voor toeristen en inwoners.
3.623

bewerkingen

Navigatiemenu