Pieter Holstein: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Halandinh (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
k zo
Regel 1: Regel 1:
'''Pieter Holstein''' ([[Enschede]] 04.05.[[1934]]) is een
'''Pieter Holstein''' ([[Enschede]], 04.05.[[1934]]) is een
Nederlands tekenaar, schilder en graficus. Onderwerpen: [[Illustratie]]ve figuurvoorstellingen, [[interieur]]s, [[landschap]]pen, in [[raadsel]]achtige [[Collage|combinaties]].
Nederlands tekenaar, schilder en graficus. Pieter Holstein werd geboren te Enschede in [[Twente]]. Hij volgde zijn opleiding aan de [[Cooper Union]] Art School te [[New York]]. Holstein publiceert zijn werk in [[kunstenaarsboek]]en en in tijdschriften ([[Vrij Nederland]]).


==Invloed==
Pieter Holstein volgde zijn opleiding aan de [[Cooper Union Art School]] te [[New York]]. Hij was als docent verbonden aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving te [['s-Hertogenbosch (stad)|'s-Hertogenbosch]] en aan de [[Academie voor Kunst en Industrie]] te Enschede. Zijn ingekleurde [[ets]]en in een pseudo-onbeholpen [[lijn]]voering hebben soms een 'anekdotische' voorstelling en gaan vergezeld van bijschriften die veelal een ironisch commentaar op de kunst en de waarneming weerspiegelen. Zijn schilderijen lijken soms meer op [[cartoon]]s of kinder[[tekening]]en in [[kleurboek]]en. Holstein maakt sinds [[1978]] schilderijen met [[droom]]achtige landschappen. Holstein publiceerde (ca. 1999 - 2002) een wekelijkse prent in het tijdschrift [[Vrij Nederland]].
Hij was als [[leraar]] verbonden aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving te [['s-Hertogenbosch]] en aan de [[Academie voor Kunst en Industrie]] te Enschede. Aan de [[Rijksacademie voor beeldende kunst was hij hoofddocent van de afdeling 'vrije grafiek' (ca. 1981- 1985). Tijdens de opkomst van de [[Jonge Wilden]] vanaf [[1980]] werden zijn schilderijen tentoongesteld naast die van jonge schilders als [[Peter Klashorst]].

==Tekenstijl==
Hij maakt [[illustratie]]ve figuur[[voorstelling]]en, met [[interieur]]s, [[landschap]]pen, [[symbool|symbol]]en lettertekens in [[raadsel]]achtige [[Collage|combinaties]].
Holsteins' ingekleurde [[ets]]en in een pseudo-onbeholpen [[lijn]]voering hebben soms een 'anekdotische' voorstelling en gaan vergezeld van bijschriften die veelal een ironisch commentaar op de kunst en de waarneming weerspiegelen. Zijn schilderijen lijken soms meer op [[cartoon]]s of kinder[[tekening]]en in [[kleurboek]]en. Holstein maakt sinds [[1978]] schilderijen met [[droom]]achtige landschappen.

==Trivia==
Holstein had zijn ateliers lange tijd in New York en Amsterdam.
Nu woont hij afwisselend in Amsterdam en in Frankrijk.

==Externe link==
* [http://www.adkactuelekunst.nl/kunst/holstein/ko20-1.htm Galerie AdK actuele kunst]


[[categorie:Graficus|Holstein, Pieter]]
[[categorie:Graficus|Holstein, Pieter]]

Versie van 4 jan 2007 21:34

Pieter Holstein (Enschede, 04.05.1934) is een Nederlands tekenaar, schilder en graficus. Pieter Holstein werd geboren te Enschede in Twente. Hij volgde zijn opleiding aan de Cooper Union Art School te New York. Holstein publiceert zijn werk in kunstenaarsboeken en in tijdschriften (Vrij Nederland).

Invloed

Hij was als leraar verbonden aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving te 's-Hertogenbosch en aan de Academie voor Kunst en Industrie te Enschede. Aan de [[Rijksacademie voor beeldende kunst was hij hoofddocent van de afdeling 'vrije grafiek' (ca. 1981- 1985). Tijdens de opkomst van de Jonge Wilden vanaf 1980 werden zijn schilderijen tentoongesteld naast die van jonge schilders als Peter Klashorst.

Tekenstijl

Hij maakt illustratieve figuurvoorstellingen, met interieurs, landschappen, symbolen lettertekens in raadselachtige combinaties. Holsteins' ingekleurde etsen in een pseudo-onbeholpen lijnvoering hebben soms een 'anekdotische' voorstelling en gaan vergezeld van bijschriften die veelal een ironisch commentaar op de kunst en de waarneming weerspiegelen. Zijn schilderijen lijken soms meer op cartoons of kindertekeningen in kleurboeken. Holstein maakt sinds 1978 schilderijen met droomachtige landschappen.

Trivia

Holstein had zijn ateliers lange tijd in New York en Amsterdam. Nu woont hij afwisselend in Amsterdam en in Frankrijk.

Externe link