Marks & Spencer: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RobotTbc (overleg | bijdragen)
k sp
RobotTbc (overleg | bijdragen)
k sp
Regel 12: Regel 12:
*[[Kroatië]]
*[[Kroatië]]
*[[Cyprus]]
*[[Cyprus]]
*[[Tsjechie]]
*[[Tsjechië]]
*[[Gibraltar]]
*[[Gibraltar]]
*[[Griekenland]]
*[[Griekenland]]

Versie van 24 apr 2007 18:59

Bestand:Marksentrance.jpg
Een Brits Marks & Spencer filliaal rond de kerstdagen

Marks & Spencer (ook informeel bekend als M&S en Marks and Sparks) is een van oorsprong Brtise keten van warenhuizen. Naast winkels binnen het Verenigd Koninkrijk zijn de winkels ook te vinden in tal van andere landen. Echter, enkel de winkels op het Britse vasteland en Hong Kong worden gerund door M&S zelf, de winkels in andere landen zijn franchise-fillialen. Het assortiment van Marks & Spencer bestaat voornamelijk uit kleding (M&S is marktleider in het Verenigd Koninkrijk), etenswaren en meubels/woonaccessoires. Alle producten die in Marks & Spencer-winkels worden verkocht zijn van het eigen merk. Een van de grootste concurrenten van M&S is Bhs, dat eveneens alleen producten van het eigen merk aanbiedt aan een soortgelijke doelgroep.

Oorsprong

Het verhaal van Marks & Spencer begint in de laat 19e eeuw bij de verkoopkraam van de in Rusland geboren Pools-Joodse immigrant Michael Marks in Leeds. Zijn eerste volledige vaste winkel opende haar deuren in 1894 in Stretford Road, Hulme, in Manchester, Engeland. Marks ging samenwerken met Thomas Spencer die werkte voor Issac Dewhirst, van wie Marks geld leende, £5 om precies te zijn, om zijn oorspronkelijke verkoopkraam op te zetten. 1904 werd de eerste winkel onder de naam Marks & Spencer geopend.

Internationaal

Een filliaal van Marks & Spencer in Hong Kong

Tot 2001 was Marks & Spencer ook te vinden in de Amsterdamse Kalverstraat, in 2001 besloot M&S echter om haar werkzaamheden in continentaal West-Europa te staken. Twee jaar eerder, in 1999, besloot M&S al om haar 38 winkels in Canada te sluiten, eerder werden er al 9 Canadese winkels gesloten wegens tegenvallende verkoopresultaten. In de jaren 60 had M&S ook een filiaal in Kaboel, in Afghanistan maar deze werd later gesloten.

Externe link