Ruimtestation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 21 apr 2005 om 19:32.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Bestand:S100e59581.jpg

Een ruimtestation is een ruimtevaartuig dat bedoeld is om voor korte of langere tijd te worden bemand, waarbij de bemanning in een apart ruimtevaartuig van en naar het ruimtestation reist.

In de praktijk zijn ruimtestations onbemand gelanceerd, hoewel het theoretisch mogelijk is om ruimtestations met bemanning en al te lanceren. Tot op heden draai(d)en alle ruimtestations in een lage baan om de aarde, op een hoogte van maximaal 440 kilometer. Behalve dat hier minder energie voor de lancering nodig is blijven ze ook binnen het relatief stralingsarme gebied binnen de Van Allen Gordels, zodat de bewoners minder aan kosmische straling blootgesteld worden. Het is echter wel mogelijk om ze in een hogere baan om de aarde te laten draaien, of zelfs rond een ander hemellichaam. Het is ook mogelijk om ze in een punt in de ruimte te plaatsen waar de zwaartekracht van twee hemellichamen elkaar als het ware opheffen, de zogenaamde Lagrangepunten.

De eerste ruimtestations zijn in hun geheel gelanceerd, de latere zijn in gedeelten gelanceerd en in de ruimte samengesteld. Ruimtestations zijn in de praktijk niet ontworpen om op de aarde of op een ander hemellichaam te landen. Ze keren aan het eind van hun levensduur terug in de atmosfeer, en vallen daar uiteen. Dat kan gecontroleerd gebeuren, zodanig dat de eventuele brokstukken die de reis door de dampkring overleven terecht komen in een onbewoond deel van de aarde (meestal het zuidelijke deel van de Grote Oceaan). In de praktijk is het echter enkele keren gebeurd dat brokstukken van een ruimtestation in bewoond gebied terecht kwamen.

Overzicht van ruimtestations

naam natie lancering bijzonderheden
Saljoet 1 Sovjetunie 19 april 1971 Eén keer bemand, 23 dagen lang
Saljoet 2 Sovjetunie 3 april 1973 Militair (codenaam: Almaz). Kon niet worden gestabiliseerd. Nooit bemand.
Skylab Verenigde Staten 14 mei 1973 Samengesteld uit ongebruikt Apollo materiaal. Drie keer bemand. Stortte ongecontroleerd neer boven Zuid-Australië.
Saljoet 3 Sovjetunie 24 juni 1974 Militair (codenaam: Almaz 2). Één keer bemand.
Saljoet 4 Sovjetunie 26 december 1974 Twee keer bemand.
Saljoet 5 Sovjetunie 22 juni 1976 Militair (codenaam: Almaz 3). Twee keer bemand.
Saljoet 6 Sovjetunie 29 september 1977 Eerste ruimtestation waar twee ruimtevaartuigen aan konden koppelen. Vijf "permanente" bemanningen, elf "visite" bemanningen.
Saljoet 7 Sovjetunie 19 april 1982 Vergelijkbaar met Saljoet 6. Zes "permanente" bemanningen, vier "visite" bemanningen.
Mir Sovjetunie/
Rusland
19 februari 1986
(eerste module)
Uit meerdere modulen samen gesteld. Is bezocht door tientallen bemanningen. Negen keer bezocht door Space Shuttle. Op 23 maart 2001 gecontroleerd neergestort boven zuidelijk deel van Grote Oceaan.
Internationaal ruimtestation (ISS) internationaal
(16 landen)
20 november 1998
(eerste module)
In aanbouw. Permanent bemand sinds 2 november 2000.

Externe links


noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)