Pannerden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MrBlueSky (overleg | bijdragen) op 25 nov 2009 om 19:41. (Versie 19098766 van 81.204.245.43 (overleg) ongedaan gemaakt. rv)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Pannerden
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Pannerden (Gelderland)
Pannerden
Situering
Provincie Gelderland
Gemeente Rijnwaarden
Coördinaten 51° 53′ NB, 6° 2′ OL
Algemeen
Inwoners 2500
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Het dorp Pannerden (vroeger ook wel Panderen genaamd) maakt sinds 1985 deel uit van de gemeente Rijnwaarden in de Nederlandse provincie Gelderland.

Rijnwaarden

Rijnwaarden bestaat tevens uit de dorpen Aerdt, Herwen, Tolkamer, Lobith (en Tuindorp) en Spijk. Deze dorpjes liggen tussen de Rijn en de vroegere Rijnbedding, ook wel Het Gelders Eiland genoemd. Rijnwaarden is ontstaan op 1 januari 1985 en beslaat circa 4500 hectare. De hele gemeente telt in januari 2008 11.008 inwoners waarvan er zo'n 2500 in Pannerden wonen. De plaats Pannerden was vroeger niet meer dan een eilandje waar een paar fabrieken op stonden. De werknemers kregen een huis van het bedrijf. Die huizen stonden op dat zelfde eilandje (Pannerden). Door verdere bebouwing is het zo gegroeid dat het één geheel, één dorp is geworden. Pannerden was tot 1985 een zelfstandige gemeente. Het fort Pannerden behoorde vroeger tot de gemeente Rijnwaarden maar werd na enige tijd verkocht.

Ligging

Pannerden ligt in het Rijnstrangengebied. Dit gebied met grienden, water- en moerasvegetaties, wilgenbosjes en natte graslanden maakt deel uit van het natuurreservaat "De Gelderse Poort". De Gelderse Poort omvat zowel oude rivierarmen, grienden en kolken, als uiterwaarden.

Het Fort Pannerden ligt ter hoogte van Pannerden, aan de overkant van de Rijn, de Doornenburgse kant. (Pannerdensch Kanaal)

De r.k. Martinuskerk in Pannerden

Sjabloon:Navigatie gemeente Rijnwaarden