Isselburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 20 jun 2010 om 00:15. (→‎Bezienswaardigheden in de gemeente Isselburg)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Isselburg
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Isselburg
Isselburg (Duitsland)
Isselburg
Situering
Landkreis Borken
Regierungsbezirk Münster
Coördinaten 51° 50′ NB, 06° 28′ OL
Algemeen
Oppervlakte Sjabloon:Array Duitsland gemeentes oppervlakte/Noord-Rijnland-Westfalen km²
Inwoners
(Sjabloon:Array Duitsland gemeentes inwonertallen/Noord-Rijnland-Westfalen)
Sjabloon:Array Duitsland gemeentes inwonertallen/Noord-Rijnland-Westfalen
(Fout in uitdrukking: Onbekend leesteken "[". inw./km²)
Hoogte 17 m
Burgemeester Adolf Radstaak (SPD)
Overig
Postcode 46419
Netnummers 0 28 74
Kenteken BOR
Stad 7 stadsdelen
Gemeentenr. 05 5 54 032
Website www.isselburg.de
Portaal  Portaalicoon   Duitsland
Raadhuis van Isselburg met het monument als herinnering aan de ijzergieterijen van Isselburg

Isselburg is een stad in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, aan de Issel, gelegen in het district Borken. De stad telt Sjabloon:Inwonertal Duitse gemeente inwonersSjabloon:NRW Stat. Naburige steden zijn onder andere Bocholt en het Nederlandse Doetinchem.

Geschiedenis

Stadsrechten Anholt

Anholt, thans een stadsdeel van Isselburg, was vroeger een heerlijkheid (de Heerlijkheid Anholt) en kreeg op 25 mei 1347 stadsrechten. Zie voor de geschiedenis van Anholt verder Anholt.

De Heren van Anholt

Van 1234 tot en met 1402 de graven van Zuylen, van 1402 tot en met 1641 de graven van Bronkhorst-Batenburg, sinds 1641 de vorsten van Salm (1743 van Salm-Salm). De Stad Anholt werd omgebouwd tot vestingstad. Drie waltorens, een stadsmuur, grachten, en stadswallen boden veiligheid aan de stad in onrustige tijden. Van de historische bebouwing is sinds de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog niet veel meer over.

Stadsrechten Isselburg

Isselburg werd rond 1300 als "Yselberge" vemeld. In de 14e eeuw moet hier al een kasteel gestaan hebben. Dat kasteel werd rond 1410 door Graaf van Kleef uitgebreid en toen "Neyenborg" genoemd. Hertog Adolf I van Kleef verleende op het grondgebied van de huidige gemeente in 1441 stadsrechten. Samen met het Hertogdom Kleef behoorde Isselburg in 1609 bij Brandenburg. In de jaren 1624, 1669 en 1697 viel de stad ten prooi aan grote stadsbranden. Resten van de oude stadsmuur en de enige bewaard gebleven verdedigingstoren bij de katholieke kerk getuigen van de omvang van het kasteel dat de Heren van Kleef als oostelijkste voorpost van hun invloedsbereik stichtten.

Stadsdelen

De gemeente Isselburg bestaat uit de plaatsen Anholt, Isselburg, Werth en de buurtschappen Heelden, Herzebocholt, Vehlingen en een deel van de Wertherbruch. Isselburg dankt z'n naam aan de rivier de Issel, die in Nederland de Oude IJssel heet.

Bezienswaardigheden in de gemeente Isselburg

Bezienswaardig zijn, naast het Wasserschloss Anholt in Anholt, de Stadtturm aan de Issel uit de 15e eeuw in Isselburg en de Ratskeller uit de 16e eeuw in Anholt. Verder staan in het centrum van Werth een middeleeuws stadhuis en windmolen. In Anholt bevind zich de Sint-Pancratiuskerk met daarin muur- en plafondschilderingen. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Wildpark Anholter Schweiz.

In Isselburg staat vanaf 1794 een ijzergieterij. Het past hiermee in de ijzerindustrie die langs de Oude IJssel lag.

Aangrenzende gemeenten

   Aangrenzende gemeenten   
 Oude IJsselstreek (NL              
           
    Bocholt 
           
        Rees       Hamminkeln 
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)
Zie de categorie Isselburg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Sjabloon:Navigatie district Borken