Exel (dorp)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 12 jul 2010 om 18:50.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Exel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Exel (Gelderland)
Exel
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Lochem Lochem
Coördinaten 52° 11′ NB, 6° 25′ OL
Algemeen
Inwoners Kern: 160
Buitengebied: 700
Detailkaart
Kaart van Exel
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Exel is een dorp in de Nederlandse gemeente Lochem.

Exel ligt in de buurt van Lochem. Het dorp bestaat uit vier straten, de Oude Lochemseweg, de Exelseweg, 't Veld en de Vossebosweg.

Exel bestaat uit een kern, ca. 55 woningen en 160 inwoners, en een groot buitengebied, ca. 300 woningen en 700 inwoners. Van oudsher is het een gebied met een lengte van 6,5 en een breedte van 1,5 km, ingeklemd tussen de landgoederen Verwolde en Ampsen en grenzend aan de bossen van Ampsen.

De historie van Exel gaat ver terug. Eksel, in 1392 Eghesloe, was oorspronkelijk een buurtschap, bestaande uit een tiental boerderijen geschaard rond de Ekselse Enk. Daarbij is er lang een marke Exel (soort gemeente) geweest, die bestond van 1616 tot 1852. Exel vormde daarna een onderdeel van de gemeente Laren, die op zijn beurt weer is opgegaan in de huidige gemeente Lochem. De bewoners van huize Ampsen hebben een grote invloed op de marke Exel gehad. De eigenaar van het landgoed Ampsen was vaak markerichter (huidige burgemeester). Zoals de familie Nagell, welke eeuwenlang de eigenaar van Ampsen was.

De schrijver Jeroen Brouwers woonde hier van 1979 tot 1991 in huize Louwhoek, een boerderij.

Het dorp kent sinds oktober 1986 de Belangenvereniging Exel en Omstreken (BEO). Naast deze vereniging kent Exel nog de Toneelvereniging AEV, Klootschietvereniging De Mölle, Biljartvereniging Exel, de Vereniging Winterlezing, de Buurtvereniging kern Exel en de Stichting Exels Feest. In augustus van elk jaar verzorgt de laatstgenoemde stichting gedurende vier dagen het Exels Feest. Dit omvat een avond met stukjes door de buurten, een zeskamp, allerlei spelen voor jong en oud, een oriënteringsrit per fiets, vogelschieten en vogelgooien en een gezellige feestmiddag/avond.