Meteren (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 16 aug 2010 om 00:16. (→‎Geschiedenis)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Meteren
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Meteren (Gelderland)
Meteren
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Geldermalsen Geldermalsen
Coördinaten 51° 52′ NB, 5° 17′ OL
Algemeen
Inwoners
(2009)
3670[1]
Detailkaart
Kaart van Meteren
Locatie in de gemeente Geldermalsen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Meteren is een dorp in de gemeente Geldermalsen, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp telt 3670 inwoners.[1]

Geschiedenis

Meteren werd het eerst genoemd in een oorkonde in 1265 als "Curtis de Meteren". Ook is bekend dat het in 1267 behoorde bij Malsen, zoals het dorp Geldermalsen toen werd genoemd.

De geschiedenis van de gemeente is nauw verbonden met het adellijke geslacht Van Cuyck van Meteren die de Heerlijkheid Meteren in bezit had van circa 1450 tot 1694. Vroeger stond er een slot in Meteren dat in bezit was van het geslacht Van Kuyc (later Van Cuyck van Meteren). Het werd geheel herbouwd in de periode van 1766-1769, maar werd in 1907 geheel gesloopt. [2].

Het wapen van Meteren

Het wapen van Meteren is "in een blauw (lazuur) veld, een zilveren lelie".

Betuwelijn

Ten westen van Meteren heeft de spoorlijn Rotterdam - Zevenaar (Betuweroute) aansluitingen op de spoorlijn Utrecht - Boxtel (Staatslijn H).

Trivia

GroenFront! kraakte in 1998-2000 een elftal panden op de Betuwe, waarvan acht voor langere tijd. Deze werden door ruim 800 leden van de Mobiele Eenheid in februari 2000 ontruimd. Eén van deze locaties was in Meteren waar ruim 50 activisten van GroenFront! een tweetal panden had gekraakt die lagen op de Betuweroute. In Meteren arresteerde de politie 18 personen, onder wie freelance fotograaf Joyce van Belkom.

Zie ook

[bron?] Sjabloon:Navigatie gemeente Geldermalsen

  1. a b Gemeente Geldermalsen Geldermalsen in cijfers - Bevolking totaal Algemene informatie - Feiten en cijfers - 1 januari 2009
  2. http://www.geldermalsen.nl/ www.geldermalsen.nl - Historische informatie - Historie Meteren