Passewaaij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 20 aug 2010 om 12:14. (→‎Buurt 7)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Passewaaij
Wijk van Tiel
Passewaaij (Gelderland)
Passewaaij
Kerngegevens
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Tiel
Coördinaten 51° 52′ NB, 5° 24′ OL
Oppervlakte 6,3 km²  
Inwoners
(2008)
9050

Passewaaij is een grootschalig nieuwbouwproject aan de zuidwestkant van de gemeente Tiel, in de provincie Gelderland. In het kader van de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra (1993) begon Tiel in datzelfde jaar nog met het kopen van enkele grondpercelen in de voormalige buurtschap Passewaaij. Buurthuis "Het Eksternest" is een van de weinige gebouwen in de wijk die nog een landelijke uitstraling hebben.

Begin jaren negentig is de gemeente Tiel begonnen met de bouw van de eerste buurten. Op dit moment wordt aan de zuidkant van de Vinex-locatie buurt 7 ontwikkeld. Vervolgens wordt Passewaaij mogelijk uitgebreid met de buurten 9, 10 en 11.

Treinstation

De wijk is van vele gemakken voorzien, zoals een winkelcentrum en een eigen station aan de spoorlijn Geldermalsen-Tiel. De bouw van dit voorstadstation is echter lange tijd bekritiseerd wegens tegenstrijdige belangen van de gemeente, inwoners en de Nederlandse Spoorwegen.

Buurtschap Passewaaij

Voor de ontwikkeling van de VINEX-wijk was Passewaaij een op zichzelf staande landelijk gelegen buurtschap. Dit is nog steeds te zien aan het open gebied langs de Passewaayse Hogeweg; binnen de wijk herinnert een aantal vrijstaande huizen aan die tijd.

Buurt 7

Buurt 6 was in 2007 afgerond. De gemeente Tiel zou in 2006 beginnen met buurt 7. De plannen zijn echter steeds uitgesteld en de verwachting is dat er rond eind 2009 begonnen wordt aan buurt 7. Er zullen onder andere een bibliotheek, een school (de Bataaf) en een jongerenplaats (waar jongeren kunnen rondhangen) komen. De Bataaf is op dit moment gevestigd aan de Passewaayse Hogeweg in een schoolwoning. Hij gaat later verhuizen naar een echt schoolgebouw.

In Buurt 7 worden de woningen aangesloten op wijkverwarming, waar door middel van een warmtepomp uit grondwater warmte wordt opgewerkt. De woningen hebben geen gasaansluiting.