Kockengen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 3 sep 2010 om 18:31.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kockengen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Kockengen (Utrecht)
Kockengen
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Breukelen
Coördinaten 52° 9′ NB, 4° 57′ OL
Algemeen
Inwoners
(2004)
3330
Overig
Postcode 3628
Netnummer 0346
Detailkaart
Kaart van Kockengen
Locatie in de gemeente Breukelen
Foto's
De Kockengense Molen (bouwjaar 1675)
De Kockengense Molen (bouwjaar 1675)
Gezicht op Kockengen
Gezicht op Kockengen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kockengen is een dorp in de Nederlandse provincie Utrecht, in de gemeente Breukelen. Van oorsprong is het een boerendorp, maar tegenwoordig is er ook veel nieuwbouw. Kockengen heeft 3330 inwoners (2004). Tot 1 januari 1989 was Kockengen een zelfstandige gemeente. Op die datum ging ze op in de gemeente Breukelen.

Bezienswaardigheden zijn de RK Parochie O.L.V. ter Hemelopneming (1852) en de historische kern die tussen de twee kanalen de Heicop en de Bijleveld is te vinden. Het cope-landschap met smalle stroken ontgonnen land rond het dorp vindt zijn oorsprong bij de ontginningen in de 13e eeuw. Even ten zuiden van het dorp staat de Kockengense Molen, een poldermolen uit 1675. Tot Kockengen behoren ook nog de buurtschappen: Gieltjesdorp, Laagnieuwkoop, Portengen, Portengense Brug en Spengen. In de laatste buurtschap staat de Spengense Molen.

Kockengen heeft een polderreservaat waar vrijwilligers van de Natuurgroep Kockengen werken om vooral rietvogels te laten terugkeren. De roerdomp is één van de gewilde vogels in het gebied. Er zijn ook enkele zwarte sterns die er regelmatig broeden.

De naam Kockengen is afkomstig van Cocagne, de Franse benaming voor Luilekkerland. Op de zelfde wijze is Spengen afgeleid van Spanje en Portengen van Bretagne.

Sport en recreatie

Kockengen is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse ook wel Marskramerpad geheten. De E11 loopt van Den Haag naar het oosten, op dit moment tot de grens tussen Polen en Litouwen. Ook ligt Kockengen aan het Floris V-pad, een wandelroute van Muiden naar Bergen op Zoom.

Het dorp heeft een zwembad, genaamd de Koet. Hier wordt een jaarlijks muziekfestival, Koetstock, gehouden. Er is ook een sporthal en er zijn diverse middenstanders.

Kockengen heeft verder de korfbalvereniging ESDO, Tennisvereniging LT Kockengen, de voetbalvereniging VVK en tafeltennisvereniging WIK.

Geboren

Zie ook

Sjabloon:Navigatie gemeente Breukelen