Snelrewaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoo (overleg | bijdragen) op 5 sep 2010 om 11:51. (Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Lange Linschoten naar Lange Linschoten (water)), met behulp van pop-ups)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Snelrewaard
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Snelrewaard (Utrecht)
Snelrewaard
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Oudewater Oudewater
Coördinaten 52° 2′ NB, 4° 55′ OL
Overig
Opgegaan in Oudewater in 1989
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Snelrewaard is een buurtschap en voormalige gemeente in de Nederlandse provincie Utrecht. De gemeente bestond uit twee bebouwingslinten aan weerszijden van de Lange Linschoten en één aan de noordelijke oever van de Hollandsche IJssel. De gemeente had ten tijde van zijn opheffing nog geen achthonderd inwoners.

Bestuur

Het gemeentebestuur bestond uit een burgemeester, die met Linschoten werd gedeeld en een gemeenteraad van zeven personen. De gemeenteambtenaren waren tevens in dienst van de gemeente Linschoten. Snelrewaard had evenmin een eigen gemeentehuis. De raad vergaderde in dat van Linschoten. Ook de brandweer werd met de grotere buurgemeente gedeeld. Voor kerken, winkels, verenigingen en andere voorzieningen waren de bewoners aangewezen op Linschoten of Oudewater.

Nieuwbouw

In de jaren zestig en zeventig ontstond ook in het kleine Snelrewaard behoefte aan nieuwbouw. Aanvankelijk werd die gerealiseerd aan de westzijde van de Waardsedijk, tegen Oudewater aan. Later werd het wijkje 'Snelrewaard 1973' gebouwd, bestaande uit twee straten: Laan van Snelrewaard en Pastoorsakker.

Opheffing en nasleep

Bij de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1989 werd het grootste deel van de gemeente bij Oudewater gevoegd, een kleiner deel kwam bij Montfoort. Tegen die herindeling bestond weinig verzet. Pas toen de gemeente werd opgeheven en vanuit Oudewater de naam Snelrewaard geschrapt dreigde te worden, ontstond commotie onder de bevolking. Op aandrang van het Oudewaterse gemeentebestuur veranderde de postcode van Snelrewaard in een Oudewaterse en verdwenen de bebouwde komborden van de vroegere gemeente. Burgemeester Oosterhoff van Oudewater toonde zich aanvankelijk onverzettelijk. Dat leidde ertoe dat in veel Snelrewaardse voortuinen een klein bordje verscheen met daarop de tekst 'Snelrewaard, gem. Oudewater'. Pas na een aantal jaren actie voeren, kreeg Snelrewaard zijn zin. De blauwe komborden werden geplaatst. De 'eigen' postcode was al eerder in ere hersteld.

Waterschap

Snelrewaard maakte deel uit van het Groot-Waterschap van Woerden tot de opheffing daarvan in 1995. Voor 1975 was het grondgebied opgedeeld in twee zelfstandige waterschappen: Snelrewaard en Zuid-Linschoten en het waterschap Noord-Linschoten.

Rijksmonumenten