Hekendorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hekendorp
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Hekendorp
(Details)
Hekendorp
Hekendorp
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Oudewater Oudewater
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 49′ OL
Algemeen
Inwoners (2011) 705
Overig
Postcode 3467
Netnummer 0182
Detailkaart
Map NL - Oudewater - Hekendorp.png
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hekendorp is een dorp in de Nederlandse gemeente Oudewater en ligt in de provincie Utrecht. Het heeft 705 inwoners (2011).

Het dorp ligt op de noordelijke oever van de Hollandse IJssel en maakte tot 1989 deel uit van de gemeente Driebruggen in de provincie Zuid-Holland. Voor 1964 was Hekendorp een zelfstandige gemeente, waarvan ook de buurtschap Oukoop en de buurtschapsdeel Goejanverwelle deel uitmaakten. Het dorp wordt omsloten door de steden Oudewater en Haastrecht en de buurtschap Hogebrug, gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Nabij de haarspeldbocht vanaf de Bovendijk naar de Onderweg staat een schandpaal met daarboven het beeld van Vrouwe Justitia (zonder blinddoek). Op dezelfde dijk bevindt zich net voor de bebouwde kom een oude banpaal van de stad Gouda. Het dorp heeft een Hervormde kerk.

Aan de overzijde van de Hollandse IJssel staat het klooster van Sint Gabriël van de paters Passionisten, dat valt onder de gemeente Vlist.

Geschiedenis[bewerken]

Rond 1280 vestigden zich de eerste bewoners op de plaats van het huidige Hekendorp. In die eeuw heeft men de Hollandse IJssel afgedamd. Rond 1307 wordt het dorp genoemd als 'Hedickendorp'. Omstreeks 1350 werd opdracht gegeven om de Enkele en Dubbele Wiericke te graven door het Groot-Waterschap van Woerden.

Het dorp was als hoge en lage heerlijkheid leenhorig aan de graaf van Holland en wordt als zodanig in 1428 genoemd.[1] Gedurende de 15e en 16e eeuw waren leden van de familie De Rover van Montfoort beleend met de heerlijke rechten. Het gemeentewapen van Hekendorp (drie ankerkruisen) is afgeleid van het familiewapen van de De Rovers.

In 1795 kwam de Bataafse Republiek en veranderde er veel op bestuurlijk gebied. Er werd een 'bank van politie en justitie' benoemd. Na de inlijving bij Frankrijk in 1811 kwam er een scheiding tussen bestuur en justitie en werd het dorp bij het grotere Waarder gevoegd. Aanvankelijk lag de gemeente Waarder in de provincie Utrecht, maar in 1814 werden verschillende dorpen, waaronder Hekendorp, deel van de provincie Zuid-Holland, waardoor de gemeente Waarder in twee provincies tegelijk lag. In 1817 werd Hekendorp weer zelfstandig, totdat het in 1964 opging in de gemeente Driebruggen. In 1989 werd de gemeente Driebruggen opgeheven en werd het grootste deel van Hekendorp bij de gemeente Oudewater in de provincie Utrecht gevoegd.

Openbaar vervoer[bewerken]

Van 1883 tot 1907 reed de tramlijn Gouda - Oudewater door het dorp. Van 1895 tot 1936 had Hekendorp bovendien een halte aan de spoorlijn Utrecht - Rotterdam. Van 1926 tot 1942 reed de autobusfirma Brokking & Verhoef een lijn van Hekendorp naar Woerden. Tegenwoordig is aan de overkant van de Hollandse IJssel aan de N228 de bushalte Hekendorpse veer van Connexxion-lijn 107 Gouda - Utrecht.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Beluister

(info)