Kaakhorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 18 jan 2011 om 13:09. (→‎Kamp Slikken)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kaakhorn
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Kaakhorn (Groningen)
Kaakhorn
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag De Marne De Marne
Coördinaten 53° 24′ NB, 6° 29′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,36 km²
Inwoners
(2008)
60
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kaakhorn (Gronings: Koakhörn) is een gehucht in de gemeente De Marne, in het noord-westen van de provincie Groningen. Het streekje ligt direct ten noorden van Westernieland aan een doodlopende weg. De weg loopt over de voormalige oude dijk uit 1717. Het heeft 60 inwoners (2008).

De naam van het gehucht verwijst naar de kaak die hier in vroegere tijden heeft gestaan. De kaak (schandpaal) stond op de horn (= hoek) van het dorp.

Kamp Slikken

Een aantal van de huisjes in het gehucht is direct na de Tweede Wereldoorlog gebouwd door geïnterneerde NSB-ers, die opgesloten waren in het kamp de Slikken een kilometer ten noorden van het gehucht. Een van de barakken van dat kamp is bewaard gebleven.

Het kamp Slikken is gebouwd voor arbeiders van de werkverschaffing die in de periode van 1939 tot en met 1945 een deel van de kwelder indijkten, de zogenaamde Polder de Slikken. Na de oorlog kreeg de polder de naam Linthorst Homanpolder.

Wandelroute

Door Kaakhorn loopt de Europese wandelroute E9 die loopt van Portugal naar de Baltische staten. Ter plaatse is de route ook bekend als Wad- en Wierdenpad.

Sjabloon:Navigatie gemeente De Marne