Mousserende wijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 29 dec 2005 om 23:41.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Mousserende wijn is wijn waarin koolzuurgas is opgelost. Mousserende wijnen komen op drie manieren tot stand:

  1. de méthode champenoise
  2. de méthode Charmat
  3. de méthode gazeifé, oftewel het proces waarbij een vloeistof wordt 'ingespoten' met koolzuurgas zoals dat geschiedt voor koolzuurhoudende limonades.

Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van rosé wijn en rode wijn. Met name de laatste zijn zeldzaam en worden vrijwel uitsluitend in Zuid-Afrika en Australië vervaardigd.

Een mousserende wijn waarin maar weinig koolzuurgas is opgelost, wordt ook aangeduid met pétillant of perlant (parelend).

De bekendste (en duurste) mousserende (veelal witte) wijn is de Champagne uit Frankrijk. Veel soorten lambrusco uit Italië gaan juist voor relatief weinig geld over de toonbank.

Champagne wordt uitsluitend volgens de méthode champenoise gemaakt. Is dat niet het geval, dan mag de wijn uit deze wijnstreek niet met de naam Champagne worden aangeduid.

Een vrolijke mate van dronkenschap wordt ook wel eens aangeduid met de zegswijze: "...de belletjes zijn hem/haar naar het hoofd gestegen..."


noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)