Manteau (uitgeverij)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Oxygene7-13 (overleg | bijdragen) op 30 nov 2015 om 16:26. (Wijzigingen door 92.111.170.232 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door 86.89.154.32)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Op 1 april 1938 werd Uitgeverij Manteau bij het handelsregister te Brussel ingeschreven. Angèle Manteau, die de uitgeverij startte, had reeds een importboekhandel te Brussel sinds 1932. Manteau werd financieel gesteund door de Nederlandse Uitgeverij H. P. Leopold. Literaire kwaliteit brengen was het hoofddoel.

Zoals de meeste uitgeverijen op dat moment, bleef Uitgeverij Manteau politiek zo neutraal mogelijk. Er verscheen enerzijds voornamelijk literair-historisch werk. De eerste eigen titel was een herdruk van de roman Wrakken van Emmanuel de Bom, met een voorwoord van Maurice Gilliams.

Anderzijds was het de bedoeling werk te publiceren van jonge, Vlaamse auteurs, zoals Louis Paul Boon. Boon sleepte als eerste de vierjaarlijkse, literaire prijs van de uitgeverij in de wacht, de Leo J. Krynprijs.

Sinds 2002 verschijnen de uitgaven van Manteau simultaan bij de Groningse uitgeverij Meulenhoff.

Auteurs (selectie)

Zie ook