Naar inhoud springen

Gebruiker:TheBartgry/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door TheBartgry (overleg | bijdragen) op 18 jul 2020 om 17:25.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Latijnse School
Het voormalige schoolgebouw van de Latijnse School in Deventer
Locatie
Locatie Grote Kerkhof 5-6
Coördinaten 52° 15′ NB, 6° 9′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie School
Huidig gebruik Hotel
Bouw gereed Voor 1485
Sluiting 1839 (als school)
Restauratie 1992
Architectuur
Bouwstijl Gotiek (oorspronkelijk), empire (neoclassicisme) (gevel sinds 19e eeuw)
Bouwinfo
Eigenaar NV Bergkwartier
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 12557
Detailkaart
TheBartgry/Kladblok (Deventer)
TheBartgry/Kladblok
Portaal  Portaalicoon   onderwijs

De Latijnse School van Deventer was van voor 1150 tot 1848 een school waar jongens werden voorbereid op een religieus ambt of een studie aan een universiteit.[a] Het was een zogenaamde Latijnse school, een schooltype dat eeuwenlang wijdverbreid was in Europa. De school behoorde oorspronkelijk als kapittelschool tot de Lebuinuskerk: de hoofdkerk van het Oversticht. Jongens werden er opgeleid tot diensten in de kerk of het kapittel. Mede doordat Deventer met aansluiting bij de Hanze een belangrijk knooppunt voor internationale handel was, groeide het bereik en verbreedde de betekenis van de school.

Aan het eind van de 14e eeuw kende de school een bloeiperiode ten tijde van de vorming van de Moderne Devotie, waarvan de oud-leerling Geert Grote de grondlegger was. Een van de scholieren in deze tijd was Thomas à Kempis, die zich na afronding bij de Broeders op de Sint-Agnietenberg aansloot. Het hoogtepunt kende de school aan het eind van de 15e eeuw met de opkomst van het renaissance-humanisme, onder het rectoraat van Alexander Hegius. Opmerkelijk was de introductie van het onderwijs in Grieks, wat in West-Europa nog niet eerder had plaatsgevonden. Een van de leerlingen in deze tijd was Desiderius Erasmus, die als humanistische geleerde grote invloed zou krijgen op de westerse filosofie.

Na het overlijden van Hegius nam de internationale allure af. Het onderwijs in Deventer kreeg in 1630 wel een opleving met de oprichting van het Athenaeum Illustre voor hoger onderwijs, waarvoor de Latijnse School als plaatselijke vooropleiding diende. Met de opkomst van de Fransche school en de Duitse school nam ook het lokale belang van de Latijnse School af. Het definitieve einde van de school werd bewerkstelligd met de oprichting van een stedelijk gymnasium.

Het gebouw waarin de school van 1485 tot 1839 gehuisvest was bevindt zich aan het Grote Kerkhof, en staat in de 21e eeuw nog steeds bekend als 'de Latijnse School'.



  • By the way, ik heb wat kleine aanpassingen gedaan en een aantal links aangebracht die mij wel nuttig leken. TheBartgry (overleg) 18 jul 2020 17:25 (CEST)