Naar inhoud springen

Phallaceae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Stinkzwam)
Phallaceae
Grote stinkzwam (Phallus impudicus)
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Phallomycetidae
Orde:Phallales
familie
Phallaceae
Corda (1842)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Phallaceae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Phallaceae is een botanische naam voor een familie van schimmels. Leden van de familie worden ook wel aangeduid als de stinkzwammen. Alle soorten zijn makkelijk te herkennen aan de doordringende geur, die onder meer aasvliegen aanlokt.

Stinkzwammen zijn gassteroïden; hebben sporen die zich in de vruchtlichamen ontwikkelen. De vruchtlichamen komen voort uit gelatineuze, bolvormige of eivormige structuren, zogenaamde duivelseieren, die geheel of gedeeltelijk in de grond zijn begraven. De peridia, de buitenste schil van het duivelsei, is witpaars of roodachtig van kleur en bestaat uit twee of drie lagen. De buitenste laag is dun, vliezig en elastisch, terwijl de binnenste laag dik, gelatineus en stevig van structuur is.

Het vruchtbare deel van de schimmel bevindt zich vaak aan het uiteinde van een vlezige of sponsachtige steel, die cilindrisch, stervormig of roostervormig kan zijn. De sporenmassa (gleba) is olijfgroen, gelatineus, bij de meeste soorten onwelriekend en lost na verloop van tijd op.

De basidia zijn smal, knotsvormig of spoelvormig, van korte duur en bestaan uit vier tot acht sterigmata. De sporen zijn meestal elliptisch of cilindrisch van vorm, hyaliene of lichtbruin, glad, min of meer gladwandig en hebben een stompe basis.

In de Index Fungorum telt de familie 59 geslachten. Deze zijn hieronder weergegeven:

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Phallaceae van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.