Speedy Gonzales (personage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Speedy Gonzales
Personage uit ''Looney Tunes/Merrie Melodies''
Debuut Cat-Tails for Two (1953)
Speedy Gonzales (officieel, 1955)
Bedacht door Robert McKimson (prototype)
Friz Freleng
Hawley Pratt
Gespeeld door Mel Blanc (stem), Joe Alaskey (stem), Eric Goldberg (stem), Billy West (stem), Bob Bergen (stem), Fred Armisen (stem), Tim Dadabo (stem)
Persoonsinformatie
Soort Antropomorfe muis
Geslacht Mannelijk
Nationaliteit Mexicaans
Specialiteit Supersonische snelheid
Familie
Familie Slowpoke Rodriguez (neef)
Portaal  Portaalicoon   Media

Speedy Gonzales, "de snelste muis van Mexico", is een tekenfilmpersonage uit de cartoonreeks van Warner Brothers: Looney Tunes en Merrie Melodies. De typische kenmerken van Speedy zijn dat hij bijzonder hard kan rennen en dat hij een opvallend Mexicaans accent heeft. Hij is meestal gekleed in het wit, met een grote gele sombrero en een rood sjaaltje. Zijn bekendste uitspraak is: ¡Ándale! ¡Ándale! ¡Arriba! ¡Arriba! (Schiet op, ik kom eraan!).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Speedy Gonzales verscheen voor het eerst in 1953 in het filmpje Cat-Tails for Two, bedacht door Robert McKimson. In deze eerste versie was Speedy gemener, magerder en had hij een opvallende gouden tand. In 1955 kreeg hij van Friz Freleng en Hawley Pratt zijn definitieve vorm, welke voor het eerst te zien was in de cartoon Speedy Gonzales. In de tekenfilm bedreigt de kat Sylvester een muizenkolonie. Sylvester werd nadien al snel een vaste tegenstander van Speedy, waardoor de twee een duo vormden vergelijkbaar met Road Runner en Wile E. Coyote. Midden jaren 60 belandde Speedy steeds in conflict met Daffy Duck.

Een ander terugkerend personage is Speedy's neef Slowpoke Rodriguez, de traagste en sloomste muis van Mexico. In een van de afleveringen schiet hij op de kat José met een pistool.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

De laatste jaren heerste er controverse rond de Speedy Gonzales-cartoons omdat ze Mexicanen op een al te sterotiepe manier zouden voorstellen. Andere mannelijke Mexicaanse muizen worden steevast voorgesteld als luie, alcoholverslaafde rokkenjagers. Als gevolg van deze controverse werden de cartoons vanaf 1999 niet meer door Cartoon Network uitgezonden.

Fans reageerden en werden hierin gesteund door de organisatie voor Latijns-Amerikaanse burgers in de VS, die Speedy Gonzales wegens zijn slimme persoonlijkheid als een positieve weergave van Mexicanen zagen. Door deze reactie worden de tekenfilms sinds 2002 weer uitgezonden.