Spiegelwaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Panorama van de Spiegelwaal en stadseiland Veur-Lent en de Waal
De Waal (links) en de Spiegelwaal (rechts) ter hoogte van Nijmegen. In het midden het eiland Veur-Lent.

De Spiegelwaal is een nevengeul van ongeveer 4 kilometer in de Waal ter hoogte van Nijmegen.

Aanleg en opening[bewerken | brontekst bewerken]

De geul werd tussen 2013 en 2015 aangelegd in het kader van het project Ruimte voor de Waal, onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier. Dit programma kwam tot stand na de overstromingen in 1993 en 1995. De geul moet de capaciteit in de bocht van de Waal bij Nijmegen vergroten en het waterpeil verlagen waardoor er bij hoog water meer water opgevangen kan worden. De geul werd aan de noordelijke oever bij Lent gecreëerd en voor de aanleg moesten verschillende huizen gesloopt worden. Door de aanleg van de geul ontstond het stadseiland Veur-Lent. Medio 2015 kreeg de geul, na een prijsvraag, de naam Spiegelwaal. Op 3 december 2015 werd de geul officieel geopend.[1]

Vijf bruggen[bewerken | brontekst bewerken]

De nieuwe brug De Oversteek steekt de Waal en de Spiegelwaal over. De Waalbrug en de spoorbrug met de Snelbinder zijn verlengd en steken ook de Spiegelwaal over. Ook zijn een verkeersbrug (Lentloper) en een voet- en fietsbrug (Zaligebrug) aangelegd tussen Lent en het stadseiland. In totaal zijn er daarmee vijf bruggen over de Spiegelwaal.

Watersport[bewerken | brontekst bewerken]

De Spiegelwaal is geen doorgaande route voor de scheepvaart. Daarom is het water bijzonder geschikt voor watersporten als kanovaren, roeien, windsurfen en zeilen. Voor de watersporters en de zwemmende recreanten is ook een reddingsbrigade actief. Er zijn plannen om voor de verenigingen en de brigade een onderkomen in te richten in een gebouw bij de Waalbrug, Het Bastion, dat gebruikt is door de bouwers bij de aanleg van de hoogwatervoorzieningen.[2] Bij een hoge waterstand van de Waal, ontstaat er bij de drempel (inlaat) aan het begin van de Spiegelwaal een staande golf; die door freestylekajakkers kan worden gebruikt om figuren (moves) te maken. Bij een lage waterstand kan de inlaat droogvallen waardoor de Spiegelwaal geen stromend water meer is. Hierdoor kwam in de zomer van 2018 voor het eerst blauwalg voor in de Spiegelwaal.


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Spiegelwaal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.