Spiekbriefje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een aantal spiekbriefjes

Een spiekbriefje (ook wel spiekblaadje of spiekpapiertje) is een papiertje met een beknopt aantal aantekeningen dat wordt gebruikt om iets snel op te zoeken.

Spiekbriefjes worden zo genoemd omdat ze door studenten kunnen worden gebruikt om te spieken op een examen zonder dat de docent of de leerkracht het opmerkt. Vaak is een spiekbriefje een stukje papier beschreven met vergelijkingen of tekst. Het maken van een spiekbriefje kan al een nuttig effect hebben doordat de leerling de stof moet comprimeren. In de informatica en informatietechnologie gebruikt men de hiervoor de term cheat sheet, voornamelijk om een referentielijst mee aan te duiden.

Men spreekt ook wel van een spiekbriefje als iemand bij het houden van een toespraak gebruikmaakt van notities. In die situatie is geen sprake van bedrog en wordt er doorgaans geen moeite gedaan om het spiekbriefje verborgen te houden. De moderne vorm van dit spiekbriefje is de autocue, waarop vaak de volledige tekst van de toespraak kan worden voorgelezen.