SpongeBob SquarePants (personage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SpongeBob SquarePants
Personage uit SpongeBob SquarePants
Beeld van SpongeBob SquarePants
Persoonsinformatie
Volledige naam Spongebob SquarePants
Geboren 14 juli 1986[1]
Geboorteland Bikinibroek
Portaal  Portaalicoon   Media

SpongeBob SquarePants is een personage uit de gelijknamige animatieserie SpongeBob SquarePants, die te zien is op Nickelodeon. Hij is bedacht door Stephen Hillenburg en zijn stem wordt in de Engelse versie gedaan door Tom Kenny. In de Nederlandse versie vertolkt Lex Passchier de stem van de spons. Hij heeft echter vier afleveringen van seizoen 9 niet gedaan vanwege ziekte. Deze vier afleveringen zijn daarom overgenomen door Jurjen van Loon.

SpongeBob kreeg in 2009 een wassen beeld in Madame Tussauds te New York, ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de serie.

Sinds de film The SpongeBob Movie: Sponge on the Run, is SpongeBob de mascotte van Nickelodeon Movies. Hij is ook te zien in hun productielogo.[2]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

SpongeBob is de protagonist uit de serie. Hij is een gele, vierkante spons met grote, blauwe ogen. Hij draagt een wit overhemd met korte mouwen, een rode stropdas en een bruine broek. Hij moet een zeespons voorstellen maar lijkt meer op een huishoudspons, omdat zijn bedenker Stephen Hillenburg dat leuker vond.

SpongeBob woont in een ananas diep in de zee, in het plaatsje Bikinibroek. Hij werkt in de Krokante Krab als kok en is bevriend met Patrick Ster, een zeester die vlak bij hem woont. Ook gaat hij veel om met Sandy Wang en zijn buurman Octo Tentakel, hoewel die laatste nooit zo op SpongeBob gesteld is. Ook heeft de gele spons een huisdier, de slak Gerrit (Gary in de Engelse versie).

SpongeBob is soms net een kind en begrijpt lang niet alles, Octo's sarcasme bijvoorbeeld.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie SpongeBob SquarePants (character) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.