Squatina punctata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Squatina punctata
IUCN-status: Bedreigd[1] (2007)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Onderklasse:Elasmobranchii (Haaien en roggen)
Superorde:Selachimorpha (Haaien)
Orde:Squatiniformes (Zee-engelen)
Familie:Squatinidae (Zee-engelen)
Geslacht:Squatina
Soort
Squatina punctata
Marini, 1936
Squatina punctata distmap.png
Afbeeldingen Squatina punctata op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Squatina punctata is een vis uit de familie van de zee-engelen (Squatinidae) en behoort tot de superorde van haaien. Deze haai is een relatief kleine soort zee-engel die een lengte kan bereiken van 87 cm (mannetje) en 91 cm (vrouwtje).

Naamgeving[bewerken]

Over deze soort heerst geen overeenstemming over de naam. Deze soort is in het verleden verward met Squatina occulta en Squatina guggenheim. De IUCN noemt deze vis gebogen zee-engel (angular angelshark) en gebruikt de naam spiny angelshark voor Squatina guggenheim.[1]

Leefomgeving[bewerken]

Squatina punctata is een bodembewonende zoutwatervis. De vis komt voor op een diepte van 10 tot 100 m op het continentaal plat in het zuidwestelijk deel van de Atlantische Oceaan voor de kust van Brazilië tot aan Noord-Argentinië.

Relatie tot de mens[bewerken]

De gebogen zee-engel wordt bedreigd door de bodemsleepnetvisserij aan de kust van Zuid-Brazilië en Argentinië. Uit visserijstatistieken bleek dat de vangst van zee-engelen in dit gebied met 85% is afgenomen tussen 1984 en 2002 (10% per jaar). Deze haaiensoort staat als bedreigde diersoort op de Rode Lijst van de IUCN.[1][2]

Voetnoten[bewerken]

  1. a b c (en) Squatina punctata op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. IUCN Shark Specialist Group 2007. Squatina punctata. In: IUCN 2009. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2009.2. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 28 February 2010.

Externe link[bewerken]