Stanisław Dziwisz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stanisław Kardinaal Dziwisz
JRKRUK 20130907 KARD STANISLAW DZIWISZ WISLICA IMG 3893.jpg
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Ambt voormalig Adjunct Prefect van de
Pontificale Huishouding van Paus Johannes Paulus II
Aartsbisschop van Krakau
Titelkerk Santa Maria del Popolo
Creatie
Gecreëerd door Benedictus XVI
Consistorie 24 maart 2006
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Stanisław Dziwisz (Raba Wyzna, 27 april 1939) is een Pools kardinaal. Hij was de persoonlijk secretaris van Paus Johannes Paulus II; hij is aartsbisschop van Krakau.

In dienst van de paus[bewerken]

Dziwisz werd op 23 juni 1963 tot priester gewijd door bisschop Karol Wojtyła (de latere Paus Johannes Paulus II). In 1966 werd Dziwisz tweede secretaris van aartsbisschop Karol Wojtyła, enige tijd later werd hij eerste secretaris. Deze functie bleef hij ook bekleden toen Wojtyła kardinaal werd en later paus.

Op 7 februari 1998 werd Dziwisz benoemd tot hoofd van de pontificale huishouding en tot titulair bisschop van San Leone benoemd; zijn bisschopswijding vond plaats op 19 maart 1998. Op 29 september 2003 werd Dziwisz titulair aartsbisschop van San Leone. Als rechterhand van de paus was hij onder meer getuige van de aanslag op het Sint-Pietersplein; hij zat naast de paus.

Op 31 maart 2005 diende Stanislaw Dziwisz de paus de laatste heilige sacramenten toe. Als diens persoonlijke secretaris was hij ook aanwezig bij het overlijden van Paus Johannes Paulus II op 2 april 2005.

Leven in het nieuwe pontificaat[bewerken]

Toen Benedictus XVI tot paus was verkozen werd de pontificale hofhouding van Johannes Paulus ontbonden; Stanisław Dziwisz keerde terug naar Polen. Benedictus was zijn verdiensten echter niet vergeten; op 3 juni 2005 werd Dziwisz benoemd tot aartsbisschop van Krakau, hiermee rechtstreeks in de voetstappen van Johannes Paulus tredend.

Krakau kent een bekende lijn van aartsbisschoppen met o.a. Adam Stefan, Prins Sapieha, Vincentius Kadłubek en Stanislaus van Krakau. Op 22 februari 2006 werd bekendgemaakt dat Stanisław Dziwisz kardinaal zou worden gecreëerd. Tijdens het consistorie van 24 maart 2006 werd hij verheven tot kardinaal-priester. De Santa Maria del Popolo werd zijn titelkerk.