Station America (album)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Station America
Regulier album van Rowwen Hèze
Uitgebracht 22 april 1993
Opgenomen studio
Genre pop
Duur +/- 43 min
Label(s) HKM; CNR
Producent(en) Boudewijn de Groot
Chronologie
1992
In de wei
  1993
Station America
  1995
Zondag in 't zuiden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Station America is een album van Rowwen Hèze. Het werd op cd uitgebracht door HKM/CNR in 1993 en kwam op 8 mei van dat jaar binnen in de Album Top 100. Daarin bleef het album 27 weken genoteerd, met als hoogste plaats de 16de positie.

Achtergrond[bewerken]

Een centraal thema op het album zijn de verhalen van het dorp America waar zanger Jack Poels is geboren, bezien vanaf het terrein van het voormalige spoorwegstation. Het nummer De zwarte plak verwijst naar het gehucht Zwarte Plak. Centraal in dit nummer staat de boerderij van Poels' opa, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een verzetsgroep haar kwartier had.[1]

In verschillende recensies werden de teksten van Poels geroemd. Ook werd gesteld dat Rowwen Hèze met dit album definitief het imago van "feestband" achter zich had gelaten. De band zou vanaf nu ook buiten Limburg serieus genomen gaan worden.

Singles[bewerken]

Van dit album werden twee nummers uitgebracht als single. In mei 1993 werd Rowwen Hèze (het slotnummer van het album, uitsluitend instrumentaal) uitgebracht op cd- en 7"-single. In augustus van dat jaar volgde Ay yay yay.

Tracklist[bewerken]

 1. Ay yay yay
 2. Altied op zeuk
 3. Werme règen
 4. Rowwen Hèze
 5. De brug
 6. De zwarte plak
 7. Vul te lang gelijje
 8. Allemoal vur os
 9. Fanfaar
 10. Dichter bij ow
 11. De lamp ging oet
 12. Merge wuurd 't bèter
 13. Station America