Station Frankfurt (Main) Hauptwache

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
 
Frankfurt (Main) Hauptwache
De ondergrondse Perrons voor de U-Bahn
Algemeen
Plaats Frankfurt am Main
Opening 1968
Reizigers 181.000
Constructie
Perronsporen 2 (niveau -2)
1 (niveau -3)
S-Bahn
Lijn richting Volgend station
Wiesbaden Taunusanlage
Rödermark-Ober Roden Konstablerwache
Niederhausen Taunusanlage
Dietzenbach Bahnhof Konstablerwache
Bad Soden Taunusanlage
Darmstadt Hbf Konstablerwache
Kronberg Taunusanlage
Langen Konstablerwache
Friedrichsdorf Taunusanlage
Südbahnhof Konstablerwache
Friedberg Taunusanlage
Südbahnhof Konstablerwache
Wiesbaden Taunusanlage
Hanau Hbf Konstablerwache
Wiesbaden Taunusanlage
Hanau Hbf Konstablerwache
Route
Lijn richting Volgend station
Ginnheim Eschenheimer Tor
Südbahnhof Willy-Brandt-Platz
Bad Homburg Gonzenheim Eschenheimer Tor
Südbahnhof Willy-Brandt-Platz
Oberursel-Hohemark Eschenheimer Tor
Südbahnhof Willy-Brandt-Platz
Hausen Alte Oper
Ostbahnhof Konstablerwache
Praunheim Heerstraße Alte Oper
Enkheim Konstablerwache
Riedberg Eschenheimer Tor
Südbahnhof Willy-Brandt-Platz
Ligging
Coördinaten 50° 7′ NB, 8° 41′ OL
Station Frankfurt (Main) Hauptwache (Frankfurt am Main)
Station Frankfurt (Main) Hauptwache
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Duitsland

Frankfurt (Main) Hauptwache, is een station in de Duitse stad Frankfurt am Main, onder Frankfurts belangrijkste winkelstraat, de Zeil. Het station ligt aan de ondergrondse S-Bahnverbinding City-Tunnel Frankfurt. Het station is genoemd naar de nabijgelegen Hauptwache, een monumentaal gebouw in barokke stijl waar voorheen de schutterij en een gevangenis waren gehuisvest. Dagelijks telt het station ongeveer 181.000 in- en uitstappers, waarmee het is de op twee na drukste station in Frankfurt is.

Het ondergrondse station heeft drie niveaus. Op het eerste niveau zijn een aantal winkels. Op het tweede niveau stoppen de metrolijn U6 en U7, en de S-Bahn lijnen S1, S2, S3, S4, S5, S6, S8 en S9. Op het laagste niveau stoppen de metrotreinen van de lijnen U1, U2 en U3.

Kaart van het metrostation Hauptwache

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Het metrostation is vernoemd naar een barok gebouw dat op een plein boven het station staat. Het Hauptwache-gebouw werd gebouwd in 1730 en werd gebruikt als gevangenis, vandaar de naam die zich vertaalt als "hoofdwachthuis". Tegenwoordig wordt het plein rondom het gebouw ook wel "Hauptwache" (formeel: An der Hauptwache) genoemd.

Geschiedenis van het station[bewerken | brontekst bewerken]

In 1961 stemde de gemeenteraad van Frankfurt in met de aanleg van een U-Bahn-netwerk. De bouw begon in 1963 op een lijn tussen de Nordweststadt (een nieuwe woonwijk in de noordwestelijke buitenwijken) en het stadscentrum. Het eerste gedeelte opende in 1968 van Nordweststadt naar Hauptwache, dat het eindpunt van de lijn was tot 1973, toen het naar het zuiden werd uitgebreid tot Theaterplatz, nu Willy-Brandt-Platz. Deze lijn (bekend als route A) wordt nu gebruikt door treinen op de lijnen U1-U3 en U8. In 1986 werd de oost-west route C geopend, die wordt gebruikt door treinen op de lijnen U6 en U7.

Deutsche Bundesbahn beloofde in 1962 een S-Bahn-netwerk aan te leggen, maar er werd geen nieuwe lijn geopend tot 28 mei 1978, toen het eerste deel van de stadstunnel van het centraal station naar Hauptwache werd geopend. Hauptwache was het eindpunt van de S-Bahn tot 1983, toen de lijn werd verlengd tot Konstablerwache, aan de andere kant van de winkelstraat Zeil. In 1986 werd de tramlijn richting Hauptwache gesloten.

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Bahnhof Frankfurt (Main) Hauptwache op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.