Station Homburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Station Homburg
Station Homburg
Opening 2 oktober 1895
Sluiting 2 juni 1957 (reizigers)
31 augustus 1962 (goederen)
Telegrafische code LMB
Lijn(en) 38
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2019)
-
-
-
Beheerder NMBS
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Homburg is een voormalig spoorwegstation langs spoorlijn 38 in Homburg, (Frans: Hombourg), een deelgemeente van de gemeente Plombières.

Na de sluiting van het station bleef het terrein er jarenlang verwaarloosd bij liggen totdat het in 1981 samen met 2 kilometer spoorlijn werd verkocht aan een particulier die er een spoorwegmuseum wilde starten. Daartoe werd het gebouw gerestaureerd en de spoorlijn tot aan spoorlijn 24 te Montzen werd in 1999 opnieuw aangelegd door de eigenaar van het station.

Le Chemin de Fer des Trois Frontières

De in 2009 opgerichte spoorwegvereniging Chemin de Fer des Trois Frontières (Nederlands: Spoorweg der drie Grenzen) heeft als doel een toeristische spoorlijn tussen Hombourg en Raeren, via Montzen, te realiseren. Daarbij knappen ze het treinmaterieel op die de eerder genoemde particulier aan ze heeft gesponsord.

  1. De bron voor de gegevens is NMBS – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld. De cijfers geven een indicatie en hebben een foutenmarge, die in sommige gevallen aanzienlijk kan zijn.