Homburg (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Homburg
Hombourg
Deelgemeente in België Vlag van België
Homburg (België)
Homburg (België)
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Blieberg
Coördinaten 50° 43′ NB, 5° 55′ OL
Overig
Postcode 4852
Netnummer 087
Detailkaart
Homburg (België)
Homburg (België)
Portaal  Portaalicoon   België

Homburg (Frans: Hombourg; Platdiets: Homerech) is een deelgemeente van Blieberg (Plombières) in de Belgische provincie Luik. Tot 1977 was Homburg een zelfstandige gemeente en ligt in het Land van Herve.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van Homburg gaat mogelijk terug tot de Merovingische tijd; rond 1070 wordt de naam Humborc (volgens sommigen Hunborc) aangetroffen in manuscripten.

Tot de opheffing van het hertogdom Limburg hoorde Homburg tot de Limburgse hoogbank Montzen. Net als de rest van het hertogdom werd Homburg bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde Ourthedepartement.

Op het grondgebied van Homburg, bij het gehucht Vogelsang, bevindt zich een groot Amerikaans oorlogskerkhof uit de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het kerkhof zich in Homburg bevindt, wordt het meestal naar het dichtbijgelegen Hendrik-Kapelle genoemd.

Geografie[bewerken]

Homburg ligt in een laagte in het verlengde tussen twee heuvelplateaus in. Aan de noordzijde is dat het Plateau van Crapoel dat helemaal doorloopt tot in Gulpen in Nederland met op het Belgische deel het Beusdalbos. In het zuiden ligt er een heuvelrug richting Hendrik-Kapelle. Ook het dorp zelf ligt op een relatief hoog punt in het landschap. Verder ligt ten noordwesten van het dorp de heuvel Schaesberg.

Aan de westzijde van het dorp en het westen van de beide heuvelplateaus stroomt de Gulp.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Homburg had een spoorwegstation aan de lijn Chênée - Blieberg (spoorlijn 38). Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er een aansluiting aangelegd tussen Homburg en het nabijgelegen Montzen. Het treinverkeer op de lijn stopte in 1957.

Ten noorden van Homburg ligt de Spoorlijn 24 met in het noordwesten de Tunnel van Remersdaal onder het Beusdalbos en in het noordoosten een groot spoorwegemplacement van Station Montzen. Hier gaat veel goederenvervoer langs van en naar Aken.

Door Homburg loopt de N608.

Taal[bewerken]

Het dorp ligt van oudsher op de grens van het Nederlandse, het Duitse en het Franse cultuurgebied. Zelf spreekt de bevolking van middelbare en oudere leeftijd Platdiets, een Nederlands/Duits (Limburgs-Ripuarische) grensdialect, dat zowel bij het Nederlands (limburgs) als het Duits kan worden ingedeeld, maar net iets meer bij het Nederlands. De jongeren spreken vrijwel alleen nog maar Frans. Bij de eerste talentelling in 1846 gaf 90% van de bevolking aan Nederlands te spreken, tegenover 8% Frans en 2% Duits. De kerktaal was toen echter het Duits. Mede daarom scheidde Remersdaal, waar de kerktaal het Nederlands was, zich in 1851 als onafhankelijke gemeente af van Homburg. Na de Eerste Wereldoorlog zocht de bevolking om vaderlandslievende redenen steeds meer aansluiting bij het Franse taalgebied. Bij de talentelling van 1930 gaf plots 76% van de bevolking aan Frans te spreken. In 1947, vlak na de Tweede Wereldoorlog, bleek dat gevoel nog versterkt te zijn, toen 82% van de bevolking zich Franstalig noemde. Dit was een van de redenen om de gemeente bij de vastlegging van de taalgrens in 1962 niet bij het Nederlandse of Duitse, maar bij het Franse taalgebied in te delen.

Afbeeldingen[bewerken]

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]