Moresnet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het gelijknamige land, zie Neutraal Moresnet
Moresnet
Moresent
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Moresnet
Moresnet (België)
Moresnet
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Plombières
Fusie 1977
Coördinaten 50° 43′ NB, 5° 59′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,73 km²
Inwoners
(1/1/2020)
1.960
(291 inw./km²)
Overig
Postcode 4850
Netnummer 087
NIS-code 63088(B)
Detailkaart
Moresnet (Luik)
Moresnet
Foto's
Plaatsnaambord
Plaatsnaambord
Portaal  Portaalicoon   België

Moresnet (Platdiets: Moresent) is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van Plombières. In het dorp wordt naast het Frans als officiële taal, Platdiets gesproken, een Limburgs dialect.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de opheffing van het hertogdom Limburg hoorde Moresnet tot de Limburgse hoogbank Montzen. Net als de rest van het hertogdom werd Moresnet bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde departement Ourthe.

Moresnet ontstond als gemeente tijdens de Franse overheersing. Het is vooral bekend als de naamgever van het gebied Neutraal Moresnet (het tegenwoordige Kelmis) dat van 1816 tot 1919 heeft bestaan. Na de val van Napoleon Bonaparte vergaderden de Europese landen bij het Congres van Wenen in 1814 en 1815. Ze hertekenden daar de kaart van Europa. Nederland en Pruisen wilden allebei de zinkmijn van Vieille Montagne in Moresnet hebben. Er was een compromis nodig en ze kozen voor een curieuze staatsrechtelijke oplossing. De gemeente werd in drie delen verdeeld. Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder koning Willem I kreeg het westelijk deel met de dorpen Moresnet en Eiksken (Moresnet-Kapel). Dit werd de nieuwe verkleinde gemeente Moresnet. Het oostelijk deel werd Pruisisch onder de naam Preußisch-Moresnet. De twistappel was de middenmoot, het werd een apart landje rond de mijn: Neutraal Moresnet met het mijnwerkersdorp Kelmis. Na de onafhankelijkheid van de Belgen in 1830 lag daarom bij Vaals een vierlandenpunt.

Bij de onafhankelijkheid van België inventariseerde geograaf Philippe Vandermaelen in dit conglomeraat van gehuchten (waar ook Kelmis bijhoorde) een kerk, twee kastelen en een school. Er waren 504 inwoners die Duits spraken. Het inventaris omvat verder details over de natuurlijke omgeving, de mijnbouw, bodems, landbouwproductie en veestapel. Ook het wegennetwerk van toen is beschreven. De omschrijving door Vandermaelen geeft een interessante inkijk in het dagelijkse leven rond 1830.[1] Eigenaardig genoeg maakte hij geen melding van de verdeling van het dorp in drie delen.

Na de Eerste Wereldoorlog kreeg België, naast de reeds bestaande gemeente Moresnet, de twee overige delen van Moresnet waaronder het voormalige Neutraal-Moresnet als de gemeente Kelmis (La Calamine) en het voormalige Preussisch-Moresnet als de gemeente Neu-Moresnet. Vanaf toen was er weer een drielandenpunt. In de Tweede Wereldoorlog werd Neutraal-Moresnet samen met Neu-Moresnet geannexeerd door de Duitsers en als deel van het kanton Eupen opgenomen in de rijksgouw Moezelland. Na de Duitse overgave in 1945 werd het tussen beide wereldoorlogen sterk verfranste (westelijk) Moresnet uiteindelijk deel van het Waalse gewest, terwijl (oostelijk) Neu-Moresnet onderdeel uit ging maken van de eveneens Duitstalige gemeente Kelmis.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Personen[bewerken | brontekst bewerken]

Een bekende inwoner van Moresnet is sinds de jaren tachtig de kasteelheer van Kasteel Schimper, Hein Simons.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Moresnet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.