Steencirkels van Senegambia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Steencirkels van Senegambia
Werelderfgoed cultuur
Wassu Stone Cirles shaunamullally 02.jpg
Land Vlag van Gambia Gambia
Vlag van Senegal Senegal
Coördinaten 13° 41′ NB, 15° 31′ WL
UNESCO-regio Afrika
Criteria i, iii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1226
Inschrijving 2006 (30e sessie)
Kaart
Steencirkels van Senegambia
Steencirkels van Senegambia
UNESCO-werelderfgoedlijst

In Senegambia zijn er van de noordelijke oever van de Gambiarivier tot de Saloumrivier in Senegal een groot aantal steencirkels terug te vinden, die wijzen op de vroegere aanwezigheid van een welvarende, goedgeorganiseerde en standvastige cultuur. Het fenomeen van de steencirkels is op verschillende plaatsen in Europa en Azië terug te vinden - het bekendste voorbeeld daarvan is ongetwijfeld Stonehenge - maar in Senegambia gaat het om een grote zone die alle andere in omvang, complexiteit en consistentie overtreft.

Omschrijving steencirkels[bewerken]

De cirkels bestaan uit tien tot twintig rechtop staande stenen van min of meer dezelfde grootte en hoogte (gemiddeld 2 meter). De stenen zijn van een soort die relatief makkelijk te ontginnen is, maar eens blootgesteld aan de lucht verharden ze. De doorsnede van de cirkel bedraagt 4 tot 6 meter.

Grootste stenen[bewerken]

De grootste stenen zijn terug te vinden in N'jai Kunda en wegen elk ongeveer tien ton. Deze stenen werden naar beneden gebracht van een steile berghelling om de steencirkel te kunnen vormen. Volgens onderzoek van de Universiteit van Dakar dateert dit monument uit 750 na Christus.

In Wassu zijn er verschillende steencirkels naast elkaar teruggevonden. Op 27 mei 2000 werd er een museum geopend dat zich bezighoudt met de ontrafeling van de betekenis achter de steencirkels.

Betekenis[bewerken]

Over de betekenis van de stenen werden heel wat verklaringen gegeven. Zo stelt de bekende islamitische wetenschapper Kuntaur Fulla Kunda dat een grote steen met een kleine ernaast erop duiden dat een volwassene met zijn kind is begraven. Wanneer twee stenen in een V-vorm staan gaat het om familieleden die op dezelfde dag zijn gestorven en samen werden begraven. Een gangbare theorie is dat de stenen rond de graven van chefs of koningen werden geplaatst, zoals ook de koninklijke figuren werden begraven in het oude Ghanese rijk. Daardoor werden sommige van deze steencirkels heilige plaatsen.

Locatie werelderfgoed[bewerken]

De steencirkels die tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO behoren zijn de volgende:

Samen omvatten zij 93 steencirkels en ze zijn elk gesitueerd vlakbij grafheuvels en graven.