Steenkolenmijn van Hasard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Steenkolenmijn van Hasard

De Steenkolenmijn van Hasard (Frans: Charbonnage du Hasard de Cheratte) is de belangrijkste "Société anonyme des Charbonnages du Hasard" samengesteld uit vier mijnschachten. Het ligt in Cheratte, een deelgemeente van de Belgische stad Wezet (Frans: Visé) gelegen in de provincie Luik. De eerste put werd gegraven in 1850 voor de dobbelstenen steenkoolwinning, na een ongeval in 1877 sluit de mijn voor de eerste keer. Het wordt dertig jaar later in 1907 heropend, om tot 1977 in bedrijf te blijven.

Na de sluiting in 1977 word tot 1980 de kolenwasserij en schacht 2 gesloopt van de mijn, echter na de sloop werken kwam al gauw de vraag of er niks bewaard zou moeten worden. vanaf dat moment werd schacht 1 als monument aangewezen en kwam de mijn restanten in de handen van een andere eigenaar, deze wou de mijn nog compleet mogelijk bewaren maar is rond 2012-2013 overleden, waarna de mijn wederom in handen van de gemeente is gekomen.

In het begin van de 21e-eeuw resteren de ruïnes die ​​bekendstaan voor urbex[1]. Sanering van het terrein en de sloop van een aantal gebouwen is begonnen in februari 2017 in opdracht van de gemeente en uitgevoerd door SPI, alleen schacht 1 met alle gebouwen die er aan vast zitten en de brug over de weg worden bewaard en gerestaureerd.[2]

Schachtboks[bewerken]

Fabrieksnederzetting[bewerken]

Externe links[bewerken]