Steenkoolmijn van Blegny

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Steenkoolmijn van Blegny
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Belangrijkste mijnsites van Wallonië
Steenkoolmijn van Blegny
Steenkoolmijn van Blegny
Land Vlag van België België
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria ii, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 1344
Inschrijving 2012 (36e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst
Steenkoolmijn van Blegny, gezien vanop de terril.
Geologisch profiel

De steenkoolmijn van Blegny is een voormalige kolenmijn, gelegen nabij Trembleur in de gemeente Blegny, ten noordoosten van de stad Luik in België. Tot 1980 werd de mijn uitgebaat door SA des Charbonnages d'Argenteau-Trembleur. Na de sluiting werd de mijn voor het publiek opengesteld als toeristische attractie. De mijnsite is als onderdeel van het Hazardbekken ten noordoosten van Luik en bij Wezet, een van de vier belangrijkste mijnsites van Wallonië en als dusdanig in 2012 door de Commissie voor het Werelderfgoed van de UNESCO tijdens zijn 36e sessie erkend als cultureel werelderfgoed en bijgevoegd op de werelderfgoedlijst.

De mijn heeft twee schachten, die hier tot 8 verdiepingen omlaag reiken, met een diepste punt van 530 m: Schacht nr 1 die tegenwoordig als toegangspunt van de ondergrondse rondleiding wordt gebruikt en schacht Marie l'Espérance in gebruik voor de ventilatie van de galerijen waaromheen ook een museum is ingericht. Naast de mijn ligt de terril van Blegny waarop de steenresten gestort werden.

Een ondergrondse rondleiding met een gids door de mijn bevat een verkenning van de galerijen op -30 en -60 meter en een afdaling door de pijler van steenkoollaag Grande Mascafia.

Trivia[bewerken]

  • Tot 1991 reed naar de mijn een toeristische tramverbinding, genaamd Li Trimbleu. Na een groot ongeval werd deze lijn gesloten.

Externe link[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Chaudoir, Hyacinthe, (1953) Etude geologique du Bassin Houiller de Liege. Les Concessions Cheratte et Argenteau-Trembleur, Association Pour L'Etude de la Paleontologie et de la Stratigraphie Houilleres, Brussel