Naar inhoud springen

Stefan Blommaert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MichielDMN (overleg | bijdragen) op 2 mrt 2020 om 12:33. (dat zal wel niet kloppen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Stefan Blommaert
Stefan Blommaert in 2020 in bibliotheek Permeke tijdens een lezing ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar.
Stefan Blommaert in 2020 in bibliotheek Permeke tijdens een lezing ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar.
Volledige naam Stefan Blommaert
Geboren 15 juli 1958
Land België
Jaren actief 1984-heden
Bekend van Het Journaal
Portaal  Portaalicoon   Media

Stefan Blommaert (Antwerpen, 15 juli 1958) is een Vlaams ex-nieuwsanker en journalist. Hij woont in Antwerpen.

Hij studeerde Hedendaagse Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel, omdat hij archeoloog wilde worden. Tijdens zijn studies was hij lid van de Vlaamse Vereniging van Studenten. Na zijn studies gaf hij een drietal jaar les aan middelbare scholen in Antwerpen. Samen met onder meer Jan Balliauw stampte hij Radio Centraal in Antwerpen uit de grond. Daar leerde hij ook het journalistieke vak.

In 1984 kwam Stefan bij de radionieuwsdienst van de toenmalige BRT werken en een jaar later stapte hij over naar televisie, waar hij zowel verslaggeving als de presentatie van Het Journaal deed. In 1985 was hij geheel toevallig aanwezig in het fastfoodrestaurant op het ogenblik dat de politie binnenviel en de kopstukken van de CCC arresteerde. Hij ontdekte pas later wat er gebeurd was tijdens de inval[1]

Blommaert specialiseerde zich in de geschiedenis en de actualiteit van Oost-Europa. Van 1993 tot 1994 was hij correspondent in Moskou. In de jaren 90 volgde hij de verschillende oorlogen in de Balkan, waaronder het beleg van Sarajevo en de Kosovo-oorlog.

Nu doet hij voornamelijk verslaggeving vanuit Rusland en Azië. Eind augustus 2012 werd hij de vaste correspondent vanuit het Chinese Peking, ter vervanging van Tom Van de Weghe.[2]

Stefan Blommaert is de zoon van Regine Beer, een van de overlevenden van Auschwitz.