Stena Line

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stena Line
Logo
Oprichting 1962
Land Vlag van Zweden Zweden
Hoofdkantoor Göteborg
Industrie scheepvaart
Website www.stenaline.com 
Portaal  Portaalicoon   Economie
Stena Baltica in Karlskrona
Stena Scandinavica in Göteborg
HSS-hogesnelheidsferry Stena Discovery in Hoek van Holland
Stena Jutlandica bij vertrek uit Göteborg
Stena Superfast X aankomst Dublin
Verbindingen van Stenaline in Noord-Europa
Verbindingen van Stenaline in West-Europa

Stena Line is een Noord-Europese rederij die diverse roroveerdiensten exploiteert. Stena Line heeft een vloot van 35 vaartuigen en een uitgebreid routenetwerk in Europa, dat bestaat uit 18 ferryroutes verdeeld over de geografische markten Scandinavië, Ierse Zee en Noordzee. Het bedrijf is in 1962 opgericht door de Zweed Sten Allan Olsson toen hij de verbinding SkagenGöteborg overnam. Stena Line is onderdeel van Stena AB, een bedrijf dat onder meer actief is in de tankvaart en offshore-industrie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Stena Line is groot geworden door enerzijds nieuwe routes te openen, en anderzijds andere rederijen over te nemen. Rederijen die in het verleden door Stena Line werden overgenomen zijn:

In 1989 werd touroperator Buro Scanbrit (voorheen Buro Scandinavia & Buro Britain) overgenomen door Stena Line.

In 1998 is Stena Line een joint venture met concurrent P&O Ferries aangegaan voor de exploitatie van veerdiensten van en naar Dover. De onderneming was voor 60% eigendom van P&O en 40% van Stena. In 2002 is Stena Line door P&O uitgekocht.

Stena Line telt ongeveer 5.700 werknemers. Twee derde daarvan werkt aan boord van de schepen. Het Stena Line hoofdkantoor staat in Göteborg, Zweden. In 2007 reisden 15,9 miljoen passagiers en 3 miljoen auto's met Stena Line. In dezelfde periode vervoerde Stena Line 1,8 miljoen vrachteenheden.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Stena Line exploiteert de volgende veerdiensten op Kattegat, de Noordzee, Ierse Zee, Oostzee en in de Sont.

Hoek van Holland–Harwich[bewerken | brontekst bewerken]

De Stena Hollandica en Stena Britannica varen elk eens per etmaal heen en weer, de ene overdag naar Engeland en 's nachts terug, de ander omgekeerd.

In 1989 nam Stena Line de voormalige Stoomvaart Maatschappij Zeeland (op dat moment genaamd "Crown Line") over, samen met het schip Koningin Beatrix. Een jaar lang voer Stena Line samen met Sealink British Ferries op de route Hoek van Holland-Harwich, totdat zij in 1990 Sealink British Ferries overnam. In 1991 werd het voormalige Sealink-schip vervangen door de Stena Britannica, die in 1994 op haar beurt weer door de Stena Europe werd vervangen, een zusterschip van het voormalige Sealink-schip St. Nicholas.

Tussen 2 juni 1997 en 8 januari 2007 onderhield Stena Line de passagiersdienst tussen Hoek van Holland en Harwich met de hogesnelheidsferry (HSS) Stena Discovery, een uit aluminium vervaardigde catamaran. Deze maakte met een snelheid van 75 km/uur viermaal per dag de overtocht in drie uur en veertig minuten. Hierbij verbruikte het schip 180.000 liter dieselolie, wat als gevolg van de stijgende brandstofkosten niet meer rendabel was.

Behalve de passagiersschepen hebben speciale vrachtferry's op de route gevaren, die in 2001 werden vervangen door de ropax-schepen Stena Britannica en Stena Hollandica. De Stena Britannica werd in 2003 vervangen door een nog grotere Stena Britannica.

Na het vertrek van de Stena Discovery hebben deze twee schepen de dienst als gecombineerde passagiers/vrachtverbinding overgenomen, waartoe ze voor 100 miljoen euro met respectievelijk 52 en 28 meter tot 240 meter bij toerbeurt werden verlengd. De vrachtferry Stena Trader nam de dienst van het schip dat werd verbouwd tijdelijk waar.

In november 2006 plaatste Stena Line bij de voormalige Aker Yards, later STX Europe in Duitsland een bestelling voor twee nieuwe schepen, de grootste in de vloot.[1] Deze schepen werden in 2010 in gebruik genomen op de route Hoek van Holland - Harwich en vervingen daarmee de twee schepen die op deze route de dienst hadden overgenomen van de Stena Discovery en nu worden ingezet op de route Kiel-Göteborg. De namen Stena Hollandica en Stena Britannica werden overgenomen op de nieuwe schepen. De oude schepen die op de route Kiel-Göteborg varen (de Stena Germanica en Stena Scandinavica) werden overgeplaatst naar de route Gdynia-Karlskrona. Wat er met de Stena Baltica en Finnarrow (de oude schepen op de route Gdynia-Karlskrona) gebeurt, is niet bekend.

Stena Line werkt commercieel samen met Greater Anglia en de Nederlandse Spoorwegen door een gecombineerd trein+veerboot tarief aan te bieden aan passagiers tussen alle stations op het netwerk van Greater Anglia en alle stations in Nederland. Vaak worden Londen en Amsterdam dan als eindbestemming genoemd. Dit wordt in Engeland 'dutch flyer' genoemd.[2][3][(sinds) wanneer?]

Hoek van Holland-Killingholme[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds oktober 2000 exploiteert Stena Line een vrachtveerdienst tussen Hoek van Holland en Killingholme, aan de zuidzijde van de Humber. Op deze route werden de Stena Searider en Stena Seatrader ingezet.

Ook in deze dienst is voor 200 miljoen euro geïnvesteerd in twee nieuwe veerboten, de Stena Trader en Stena Traveller. Het eerste schip, de Stena Trader, werd op 12 augustus 2006 in de vaart gebracht. Het tweede schip, de Stena Traveller, is in mei 2007 in de vaart genomen. In 2010 zijn de Stena Trader en Stena Traveller verkocht. In 2011 zijn er wederom 2 nieuwe schepen in de vaart genomen op de route Hoek van Holland - Killingholme; in maart 2011 de Stena Transporter en in november 2011 de Stena Transit.

Vloot[bewerken | brontekst bewerken]

Passagiersvloot naar vaargebied[bewerken | brontekst bewerken]

Vrachtvloot naar vaargebied[bewerken | brontekst bewerken]

  • Noordzee
    • Hoek van Holland – Killingholme: Stena Transit, Stena Transporter.
    • Europoort – Harwich: Stena Capucine, Stena Severine
    • Europoort – Killingholme: Stena Scotia

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Stena Line van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.