Stoffige bundelzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stoffige bundelzwam
Stoffige bundelzwam (Pholiota conissans)
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Strophariaceae
Geslacht:Pholiota
Soort
Pholiota conissans
(Bres.) P.D. Orton (1960 [1])
Synoniemen

'

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De stoffige bundelzwam (Pholiota conissans) is een schimmel uit de familie Strophariaceae. Hij leeft saprotroof, of mogelijk zwak parasitair, op dood loofhout, vooral wilg (Salix) maar kennelijk ook op de grond, begraven houtresten en op wortels van grasachtigen, zoals riet (Phragmites) op moerassige plaatsen.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoed

De hoed heeft een diameter van 1,5 tot 4 cm. De vorm is aanvankelijk convex, daarna plat, soms met een concaaf in het midden. De kleur is oker tot bruin in het midden, lichter aan de rand - lichtbruin of lichtbruin. De hoedrand is bedekt met witachtige en vezelige resten, die ook op het oppervlak van de hoed te vinden zijn.

Lamellen

Het aantal lamellen is 25 tot 60, met tussenlamellen (l = 1-4). De lammelen zijn aanhangend of licht aflopend, middelmatig dicht. De kleur crèmegrijs als ze jong zijn, daarna roodbruin. De lamelsnede is zeer fijn gekarteld.

Steel

De steel heeft een lengte van 1,5 tot 8 cm en een dikte van 2 tot 4 mm. De vorm is cilindrisch. Hij is iets breder of taps toelopend naar de basis, recht of gebogen. De steel is aanvankelijk vol, daarna leeg. Bij jonge vruchtlichamen witachtig tot lichtgeel, bij oudere roodbruin.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De stoffige bundelzwam komt voor in sommige Europese landen, Nieuw-Zeeland en Azië. In Nederland komt de soort algemeen voor. Hij staat is niet bedreigd [2].