Stop op verzoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Berney Arms in Engeland, waar op verzoek wordt gestopt.
Stopknop in Bad Herrenalb-Kullenmühle (Duitsland), waarmee een instappende treinpassagier zich vooraf kenbaar kan maken.

Stop op verzoek, ook wel stop op afroep genoemd, is een systeem in het openbaar vervoer waarbij uitsluitend op een halte of station wordt gestopt als een passagier daarom vraagt.

Een reiziger die wil uitstappen doet dat meestal door een knop in te drukken waarna een rode lamp gaat branden ook bij de bestuurder en soms een geluidssignaal wordt gegeven. Vroeger kwam het ook voor dat men aan een koord moest trekken. Ook kan men mondeling de bestuurder of conducteur informeren. Een reiziger die wil instappen, maakt een handgebaar naar de bestuurder of bedient een seinpaal.

Stads- en streekvervoer[bewerken]

Stoppen op verzoek is bij het stads- en streekvervoer gebruikelijk, behalve bij metro, sneltram en interliner die altijd op elke halte stoppen. Het is daardoor niet goed mogelijk een exacte dienstregeling te maken: als er weinig gestopt wordt, komt het vervoermiddel eerder bij de volgende halte. Vaak zijn er zogenoemde tijdhaltes. Hier wordt altijd gestopt en gewacht op het voorgeschreven tijdstip. Sommige buslijnen op doorgaande wegen waarbij de halte naast de weg ligt stoppen alleen op verzoek. De passagier dient een knop op de halte in te drukken. Hierbij krijgt de chauffeur een signaal dat er iemand mee wil. Heeft niemand de knop ingedrukt en wil ook niemand uitstappen dan kan de bus doorrijden zonder de halte aan te doen.

Bij de ParkShuttle dient men altijd, zo wel bij in als uitstappen, een knop in te drukken waarna het wagentje stopt, net al bij een lift. Sommige buslijnen kennen geen vaste haltes en kan men met een handgebaar laten stoppen.

Spoorwegen[bewerken]

Stoppen op verzoek komt bij de Nederlandse en Belgische spoorwegen niet voor. Bij de spoorwegen in andere landen bestaat het wel, vooral in afgelegen gebieden. Dit soort haltes is onder andere te vinden aan sommige plattelandslijntjes in het Verenigd Koninkrijk. Ook op de lokale spoorlijnen in Denemarken, Duitsland en Zwitserland wordt er gebruikgemaakt van dit systeem.

Ook bij de spoorwegen kan een reiziger een trein laten stoppen door zijn hand op te steken. De trein rijdt het station met lage snelheid voorbij, zodat er op tijd gestopt kan worden. Soms kan de reiziger een sein bedienen waardoor de machinist bijtijds weet dat hij snelheid moet minderen.