Stop op verzoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Berney Arms in Engeland, waar op verzoek wordt gestopt.
Stopknop in Bad Herrenalb-Kullenmühle (Duitsland), waarmee een instappende treinpassagier zich vooraf kenbaar kan maken.

Stop op verzoek, ook wel stop op afroep genoemd, is een systeem in het openbaar vervoer waarbij uitsluitend op een halte of station wordt gestopt als een passagier daarom vraagt. Een reiziger die wil uitstappen, doet dat meestal door een knop in te drukken, aan een koord te trekken of de conducteur te informeren. Een reiziger die wil instappen, maakt een handgebaar naar de chauffeur of machinist of bedient een seinpaal.

Stads- en streekvervoer[bewerken]

Stoppen op verzoek is bij het stads- en streekvervoer heel gebruikelijk. Het is daardoor niet goed mogelijk een exacte dienstregeling te maken: als er weinig gestopt wordt, komt het vervoermiddel eerder bij de volgende halte. Vaak zijn er zogenoemde tijdhaltes. Hier wordt altijd gestopt en gewacht op het voorgeschreven tijdstip.

Spoorwegen[bewerken]

Stoppen op verzoek komt bij de Nederlandse en Belgische spoorwegen niet voor. Bij de spoorwegen in andere landen bestaat het wel, vooral in afgelegen gebieden. Dit soort haltes is onder andere te vinden aan sommige plattelandslijntjes in het Verenigd Koninkrijk. Ook op de lokale spoorlijnen in Denemarken, Duitsland en Zwitserland wordt er gebruikgemaakt van dit systeem.

Ook bij de spoorwegen kan een reiziger een trein laten stoppen door zijn hand op te steken. De trein rijdt het station met lage snelheid voorbij, zodat er op tijd gestopt kan worden. Soms kan de reiziger een sein bedienen waardoor de machinist bijtijds weet dat hij snelheid moet minderen.