Straat Malakka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Straat Malakka
Straat Malakka
Locatie tussen Malakka en Sumatra
Zee Indische Oceaan
Breedte 50 km
Max. breedte 320 km
Lengte 750 km
Foto's
Straat Malakka
De Straat Malakka gezien vanaf de stad Malakka
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Straat (van) Malakka is een zeestraat met een lengte van ongeveer 750 km en een breedte van 50 tot 320 km tussen Sumatra en het schiereiland Malakka.

Economisch belang[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit economisch perspectief gezien, is de Straat Malakka een van de belangrijkste scheepvaartroutes in de wereld. De straat is de belangrijkste route tussen de Indische Oceaan en de Stille Oceaan, waarmee de voornaamste Aziatische economieën als India, China, Japan, Zuid-Korea en Taiwan met elkaar verbonden worden. Meer dan 50.000 schepen per jaar[1] passeren de straat, waarmee ongeveer een kwart van 's werelds handelsgoederen worden vervoerd, waaronder olie, Chinese consumptiegoederen en Indonesische koffie. Ongeveer een kwart van alle olie die over zee wordt vervoerd, passeert door de zeestraat, hoofdzakelijk vanuit het Midden-Oosten naar Aziatische markten.

De maximale afmeting van schepen welke door het kanaal kunnen, wordt aangegeven als Malaccamax[2]. De straat is niet diep genoeg (25 meter) voor de hedendaagse allergrootste olietankers omdat deze de zogenaamde Malaccamax-norm (diepgang van maximaal 25 meter) overschrijden. Een schip dat niet door de Straat Malakka kan, dient dan ook Straat Lombok, Straat Makassar, Sibutu Passage of Straat Mindoro te gebruiken. Bij Phillips Channel, dicht bij Singapore, bedraagt de breedte van de Straat van Malakka amper 2,8 km.[3]