Straat van Messina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Straat van Messina
Locatie Straat van Messina.PNG
Locatie tussen Sicilië en Calabrië
Zee Middellandse Zee
Breedte 3
Max. breedte 8
Lengte 32
Afbeeldingen
Strait of Messina from Dinnammare.jpg
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Straat van Messina (Italiaans: Stretto di Messina, Siciliaans: Strittu di Missina) is een zeestraat in Italië die het eiland Sicilië scheidt van Calabrië op het Apennijnse Schiereiland en die de verbinding vormt tussen de Tyrreense Zee in het noorden en de Ionische Zee in het zuiden. De lengte van de zeestraat is 32 km en de breedte ligt tussen drie en acht kilometer. De zeestraat kent sterke zeestromingen.

De straat is genoemd naar de Siciliaanse havenstad Messina, waar tevens de veerboten vanaf het vasteland aankomen. De voornaamste stad aan de Calabrische kant is Reggio Calabria. De meeste veerboten varen echter tussen Messina en het noordelijker gelegen Villa San Giovanni, daar het meeste verkeer van en naar noordelijker gelegen gebieden reist, en de straat hier bovendien smaller is.

Er lagen concrete plannen om in 2005 met de aanleg van een brug over de zeestraat te beginnen, die de langste hangbrug ter wereld moet worden en bovendien bestand moet zijn tegen aardbevingen (zoals die in 1908, die Messina verwoestte). De plannen werden uitgesteld, met de bouw van de brug werd op 23 december 2009 begonnen, maar het project werd in maart 2013 weer gestopt.

In 1957 werd de hoogspanningskabel van Messina aangelegd, die het elektriciteitsnet van Sicilië met het vasteland verbond. Dit was een van de hoogste en langste overspanningen ter wereld. De kabel is intussen vervangen door een kabel op de zeebodem. Op beide oevers staan nog de masten van 232 meter hoog.

De Straat van Messina is bekend om zijn rijkdom aan zwaardvis en is een belangrijke oversteek voor trekvogels.

Literatuur[bewerken]

  • Spadi, F. (2001) "The Bridge on the Strait of Messina: 'Lowering' the Right of Innocent Passage?", International and Comparative Law Quarterly, nr. 50, pp. 411–419

Externe links[bewerken]