Striae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Striae
Striae bij de navel
Striae bij de navel
Coderingen
ICD-10 L90.6
ICD-9 701.3
DiseasesDB 30027
MedlinePlus 003287
eMedicine derm/406
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Striae zijn strepen die op de huid van het lichaam kunnen ontstaan wanneer het lichaam een snelle groei kent. Het bekendste voorbeeld is dat van striae op de buik van een vrouw tijdens een zwangerschap, de zogenaamde zwangerschapsstriemen, die ontstaan door de snelle groei van de foetus in de baarmoeder. De strepen kunnen ook ontstaan op de borsten of op de dijen als deze sneller dikker worden dan de huid kan bijhouden. Striae kunnen ook ontstaan bij bodybuilders: door de snelle groei van het spierweefsel wordt de huid uitgerekt, waardoor striae kunnen verschijnen.

Ten slotte komt het voor bij personen die aan een vorm van het syndroom van Cushing lijden. Die kunnen striae hebben op buik, benen en bovenarmen. Ook bij het syndroom van Marfan kunnen striae voorkomen.

Oorzaak en gevolgen[bewerken]

Door de snelle groei van het lichaam ontstaan in het onderhuidse bindweefsel, de dermis, scheuren door te grote spanning. Dit is niet pijnlijk, maar leidt wel tot paarsrode strepen die na enige jaren in witte littekens overgaan. Het kan echter wel een brandend of jeukend gevoel geven.[1] Ook kan het emotionele gevolgen hebben.[1] De gevolgen van striae zijn alleen cosmetisch; er zijn verder geen effecten op de gezondheid.[1]

De strepen zijn meestal wat zigzaggend maar lopen ruwweg parallel aan elkaar en aan de lichaamsas als ze op de buik optreden. Op de borst lopen ze naar de tepel toe.

Striae zijn onschuldig maar worden door de meeste mensen als ontsierend ervaren; een effectieve behandeling is echter nog niet gevonden.

Niet alle vrouwen ontwikkelen striae bij een zwangerschap.

Behandeling[bewerken]

Er bestaat geen behandeling tegen het ontstaan van striae, hoewel verschillende methoden zijn geprobeerd.[1] Er is geen bewijs dat crèmes die gedurende de zwangerschap worden gebruikt de zwangersschapsstriemen kunnen voorkomen. Ook als de littekens eenmaal gevormd zijn, is er geen effectieve behandeling.

Zwangerschapsstriemen
Zwangerschapsstriemen aan weerszijden van de buik
Striae op een borst.

Externe links[bewerken]