Student & Starter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Student & Starter
Partijvoorzitter Martijn Grul
Partijleider Tessa Sturkenboom
Oprichting 26 november 2013
Landelijk verbond Geen
Website www.studentenstarter.nl

Student & Starter (S&S), is een lokale politieke partij in de Nederlandse stad Utrecht. De partij is in november 2013 opgericht. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 heeft Student & Starter in de Utrechtse gemeenteraad één zetel gewonnen. Bij de verkiezingen van 2018 heeft Student & Starter een tweede zetel gewonnen.

Ideologie[bewerken | brontekst bewerken]

Student & Starter kent geen vaste partij-ideologie of beginselprogramma. Het doel van de partij is namelijk om "het perspectief vanuit studenten en starters op alles wat er in de stad speelt in de gemeenteraad in te brengen"[1]. In de praktijk focust de partij zich o.a. op goede (fiets)bereikbaarheid, betaalbare woonruimte en het tegengaan van onbetaalde werkervaringsplekken.

Relatief uniek vergeleken met andere partijen is dat raadsleden voor Student & Starter geen hele termijn van vier jaar uitzitten. Raadsleden zitten maximaal twee jaar en worden dan gewisseld. Het idee hierachter is dat de partij op deze manier van frisse ideeën zou worden voorzien, maar ook omdat veel studenten en starters zich niet voor een gehele termijn aan Utrecht zouden kunnen binden. Velen veranderen namelijk in die periode van studie of krijgen een baan in een andere stad.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de raadsverkiezing in 2014 werden er 4.993 stemmen op Student & Starter uitgebracht. Dit was 3,6% van de totaal uitgebrachte stemmen en goed voor één zetel. In sommige stembureaus was Student & Starter zelfs de derde partij, zoals op De Uithof of op het Tuindorp-West Complex.[2] Conform afspraak (zie boven) vertrok lijsttrekker Steven Menke in 2016 uit de Utrechtse raad en werd hij vervangen door Reinhild Freytag.[3]

In mei 2017 koos het congres van Student & Starter Tim Homan als lijsttrekker voor de verkiezing in 2018.[4] Bij de verkiezingen in 2018 won de partij 6.445 stemmen en 4,1%, genoeg voor een tweede zetel. De beste resultaten voor de partij kwamen uit de wijken Oost en de Binnenstad, de slechtste uit Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern[5].

De lijsttrekker voor de verkiezingen in maart 2022 is Esma Kendir. Kendir was eerder algemeen bestuurslid bij de LSVb.[6]

Verkiezingsuitslagen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Stemmen % Zetels Lijsttrekker Programma
2014 4.993 3,59% 1 Steven Menke "Utrechtse Visie, Utrechtse Toekomst"
2018 6.445 4,08% 2 Tim Homan "Oude Stad-Frisse Blik"
2022 n.t.b. n.t.b. n.t.b. Esma Kendir n.t.b.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Utrecht is niet de enige Nederlandse gemeente met een studenten- of jongerenpartij in de gemeenteraad. In Delft en Groningen zijn sinds 1994 studentenpartijen vertegenwoordigd in de raad, namelijk respectievelijk STIP en Student en Stad. In Delft levert STIP sinds 1998 een wethouder.