Sultan Ahmet Camii (Tegelen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sultan Ahmet Camii
Minaret van de Sultan Ahmet Camii-moskee in 2014
Locatie Tegelen, gemeente Venlo
Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 51° 20′ NB, 6° 9′ OL
Stroming Turks-Islamitisch
In gebruik 30 januari 1998
Architectuur
Architect Janssen/MABEG
Bouwperiode 1992-1998
Aantal minaretten 1
Portaal  Portaalicoon   Islam

De Sultan Ahmet Camii is een moskee in het centrum van Tegelen in de Limburgse gemeente Venlo. De moskee is vernoemd naar sultan Ahmed I.

Tot de opening van de nieuwe moskee op 30 januari 1998 moesten de gelovigen voor gebedsdiensten gebruikmaken van een huurpand aan de Neeringerweg die als moskee dienst deed.

Omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De moskee ligt aan de Haandertstraat, tussen een gemeenschapshuis met aangebouwde muziekschool en enkele woonhuizen. Aan westzijde loopt de spoorlijn Maastricht - Venlo. Vanaf de spoorzijde is de minaret zichtbaar, maar vanaf de oostzijde wordt het zicht belemmerd door bebouwing en bomen. Aan de voorzijde van de moskee ligt een pleintje, dat met een hekwerk kan worden afgesloten.

Exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

De moskee heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken in rode baksteen. aan de dakrand is een fries gemetseld. Aan de noordgevel staat de minaret, afgedekt met een kegeldak, op een uitbouw aan westelijke zijde. De mihrab is op Mekka gericht. De manneningang bevindt zich naast de uitbouw; de vrouweningang bevindt zich aan zuidwestzijde, die tevens de nooduitgang betreft.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Op de begane grond bevindt zich een winkel en een koffieruimte. De binnenmuren zijn opgetrokken met metselwerk van halfsteens gemetselde kalkzandsteen. Aan de oostelijk zijde in de gebedsruimte bevindt zich een rondboogabsis met een beschilderde rand in een risaliet. Links hiervan staat de kursi, rechts de nimbar.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2009 werd de moskee genomineerd voor een 'Venlose Ster' van GroenLinks.[1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]