Svaty

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Svaty
Genre Komedie
Speelduur per afl. 50 min
Hoofdrollen Fjodor Dobronravov
Tatjana Kravtsjenko
Ljoedmila Artemjeva
Anatoli Vasiljev
Sofia Stetsenko
Nikolaj Dobrynin
Aleksandr Feklistov
Olesja Zjeleznjak
Anna Kosjmal
Muziek Artjom Bobrovnik
Aleksandr Oedovenko
Roman Doedtsjik
Dmitri Garboez
Land van oorsprong Vlag van Oekraïne Oekraïne
Taal Russisch
Productie
Productie Volodymyr Zelensky
Aleksandr Bogoetski
Boris Sjefir
Sergej Sjefir
Andrej Jakovlev
Sergej Sozanovski
Productiebedrijf Studio Kwartal 95
Uitzendingen
Start 2008
Einde 2021
Zender Vlag van Rusland Rusland-1
Vlag van Oekraïne 1+1, Inter, ICTV
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Svaty (Russisch: Сваты; Oekraïens: Свати, ("Schoonouders") is een Russischtalige Oekraïense komedieserie van het productiebedrijf Studio Kwartal 95. In totaal zijn er zeven seizoenen gemaakt en de musical Novogodnye Svaty ("Nieuwjaars-schoonouders"). Ook een televisieprogramma genaamd Svaty oe plity. (Schoonouders bij de kookplaat). De series werden uitgezonden op de tv-zenders Rusland-1 (Rusland), Inter, 1+1 en ICTV (Oekraïne).

In juli 2017 begonnen de opnames van seizoen 7.

Op 23 november 2017 werd acteur Fjodor Dobronravov voor drie jaar de toegang tot Oekraïne ontzegd, omdat hij publiekelijk de Russische annexatie van de Krim in 2014 steunde. De serie zelf werd in Oekraïne op 29 november 2017 verboden voor uitzending.

In verband met het verbod werden de opnames van het zevende seizoen opgeschort. De Oekraïense tv-zender 1+1 begon een rechtszaak aan tegen het Ministerie van Cultuur vanwege Svaty. De rechtbank schortte het verbod op. Op 17 mei 2018 hield de administratieve districtsrechtbank van de stad Kiev de eerste rechtszitting, waarop de behandeling van de zaak begon. Op 27 maart 2019 trok deze rechtbank het verbod in.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Svaty (2008)[bewerken | brontekst bewerken]

Het jonge stel Masja en Maksim Kovaljov besluit op vakantie naar Italië te gaan en laat hun vijfjarige dochter Zjenja achter aan hun ouders, maar ze zeggen dat ze het te druk hebben en weigeren. Als gevolg van verwarring komen de ouders van zowel Masja als Maksim op hun kleindochter passen. Omdat ze uit een absoluut tegenovergestelde sociale sfeer komen (Masja's ouders - Valentina en Ivan Boedko - zijn gewone dorpelingen, en Maksim's ouders - Olga en Youri Kovaljov - typische stedelijke intellectuelen met subtiele manieren, blijkt dat ze elkaar niet kunnen uitstaan. Ze wonen alle vier in hetzelfde huis en hebben een belangenconflict. Iedereen heeft zijn eigen opvoedingsmethoden. De strijd om de aandacht van de kleindochter begint.

Svaty 2 (2009)[bewerken | brontekst bewerken]

Het is 8 Maart. Masja is in de laatste maand van de zwangerschap. Zij en Maksim hebben een crisis in hun relatie en hun zesjarige dochter Zjenja begint zich ermee te bemoeien. Het meisje vindt een oplossing: ze belt haar grootouders. Koppelaars haast zich te hulp. Ze proberen hun kinderen te verzoenen, maar iedereen doet het op zijn eigen manier, waardoor beide opa's en oma's niet alleen ruzie maken met hun kinderen, maar het gezin ook op de rand van een scheiding brengen. Alleen de alliantie van de schoonfamilie kan hun huwelijk redden. Masja bevalt van een tweeling.

Svaty 3 (2009)[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn enkele maanden verstreken sinds de gebeurtenissen in het tweede deel. De zomer begint. Masja en Maksim vertrekken naar Nederland en Zjenja wordt onder toezicht van Boedko achtergelaten in het dorp Koetsjoegoery. De Kovaljovs komen naar hen toe om voor hun kleindochter te zorgen en haar tegelijkertijd voor te bereiden op de toegang tot het Lyceum.

Sinds dat moment verschijnt er een niet minder belangrijk personage in het verhaal - vriend, neef, buurman en drinkmaatje van Ivan Boedko - Dmitri Boechankin, die Mitjaj wordt genoemd. In dit seizoen beginnen de grootouders met elkaar overweg te kunnen. Samen moeten ze een gezonde levensstijl leiden: niet drinken, niet roken en na 18.00 niet meer eten. Ivan wordt ontslagen, maar keert al snel terug naar de bakkerij en wordt manager van de garage.

Svaty 4 (2010)[bewerken | brontekst bewerken]

De gebeurtenissen vinden plaats een jaar na de gebeurtenissen van het derde seizoen, en opnieuw in de zomer. Opa's en Oma's vertrekken naar Turkije om hun kinderen en kleinkind te bezoeken. Zjenja's ouders sturen haar naar het kinderkamp "Artek". De grootouders gaan naar de Krim, niet zozeer om uit te rusten, maar om voor hun geliefde kleindochter Zjenja te zorgen. De grootouders leren nooit zonder kleindochter; het is moeilijk voor hen om met elkaar om te gaan. Door een gelukkige omstandigheid krijgen ze een huis, waar ze een hotel van maken, om hun dankbaarheid voor het vinden van tijdelijke huisvesting voor al het geld dat ze hebben verdiend aan Masja en Maksim te tonen. Hun mededinging is hun buurvrouw Larissa, met wie de grootouders voortdurend ruzie maken, ook over gasten. Olga en Youri proberen zich te verbergen voor hun scheiding, maar al snel komt iedereen erachter, ook Olga's ouders.

Nieuwjaars-schoonouders (2010)[bewerken | brontekst bewerken]

Ivan en Valentina besluiten nieuwjaar heel bescheiden, zonder kerstbomen en feestelijke lekkernijen, te vieren in het geboortedorp Koetsjoegoery. Maar alles veranderd wanneer Youri en Olga Kovaljov met hun kleindochter Zjenja komen en de beroemdheden die naar bedrijfsfeesten gaan. Maar ze komen vast te zitten in het dorp vanwege hevige sneeuwval en stuifbewegingen op de wegen. Het hotel heeft niet genoeg ruimte en de grootouders ervaren in dit bedrijf, en bieden hun diensten aan.

Svaty 5 (2011)[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de laatste gebeurtenissen zijn acht jaar voorlopen. De jonge Kovaljovs – Maksim en Masja – hebben al die tijd in Nederland gewoond. Maar nu besluiten ze terug te keren naar hun thuisland. De grootouders (Youri Anatoljevitsj Kovaljov stierf drie jaar geleden vóór de gebeurtenissen in de film aan een hartaanval) kijken uit naar de ontmoeting met hun kleinkinderen, maar geen van hen verwachtte een vrolijke, vurige en lieve kleine Zjenetsjka te zien in een nieuwe gothic-stijl met een heleboel problemen en conflicten. Maar dit is slechts een deel van de problemen voor de grootouders. Er zijn tenslotte ook een tweeling - Nikita en Vika, die zo modern en voorzichtig blijken te zijn dat de zwarte kleding en de 'zwarte' humor van hun oudere zus onbeduidend zullen zijn in vergelijking met hun capriolen. De hele zomer komen de drie kleinkinderen in de samenleving van de echtgenoten Boedko en Olga Kovaljova. Aleksandr Berkovitsj probeert Olga's hart te winnen, en na verloop van tijd slaagt hij erin. Zjenja vindt een vriendin die haar vriend steelt. Valentine heeft autorijden geleerd en een voedingsbedrijf opgezet, dat ze samen met Larissa en Jevgeni Borisovich leidt.

Svaty 6 (2012)[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal speelt zich af na zes maanden van de gebeurtenissen in Svaty 5. In seizoen 6 is het verhaal bijna het hele jaar, van Maart tot nieuwjaar. Gedurende deze tijd in het leven van de grootouders gebeurt er veel. De grootouders gaan door met het heropvoeden van de nalatige tweeling. Olga Nikolajevna en Aleksandr Berkovitsj formuleren officieel hun relaties en trouwen. Ivan Boedko gaat zakendoen, redt het land van de bureaucratie, gaat aan het werk, wordt vergiftigd met paddenstoelen en viert zijn jubileum. Zjenja maakt haar school af, gaat naar de universiteit om beroemd te worden en ontmoet haar liefde van haar leven, een kunstenaar die ook Zjenja heet. Zjenja's beste vriendin en de dochter van Aleksandr Berkovitsj, Katja Berkovitsj, vindt haar ware liefde en gaat samen met Zjenja naar de universiteit en begint aan vele avonturen. Nikita en Vika beginnen volwassener te worden, maar veroorzaken nog steeds kattenkwaad en hebben nog steeds plezier. Larissa bevalt van een meisje, (Mitjaj en Larissa zijn sinds vorig seizoen getrouwd) Mitjaj wordt voor de derde keer vader (hij heeft al twee zonen, een volwassen zoon Andrej uit zijn eerste huwelijk, die apart woont, en zijn jonge zoon Artjom) De familie Boedko heeft nog steeds geen dak boven hun hoofd en de schoonmoeder komt naar Boechankin. Grootouders gaan naar Euro-2012, een cruise langs de Wolga, en de Karpaten, waar ze het nieuwe jaar vieren.

Svaty 7 (2021)[bewerken | brontekst bewerken]

Er gaan weer vele jaren voorbij en er beginnen nieuwe verhalen! Geliefde kleindochter Zjenja is volwassen geworden en gaat trouwen met een Britse man (Jack), en rusteloze grootouders zullen haar helpen de juiste keuze te maken. Deze keer staat het gezin op hun repertoire: een vakantie in Wit-Rusland zal resulteren in een luid internationaal schandaal, een onschuldige reis naar Georgië zal uitmonden in een reeks ongelooflijke gebeurtenissen, en zelfs een reis naar de 19e eeuw zal familieproblemen worden.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 werd in Kiev een tweedelige tv-film Svaty opgenomen. Het was oorspronkelijk niet de bedoeling dat het project zou worden voortgezet, maar na het succes op televisie werd het verlengd voor het tweede seizoen (dat ook in telefilmformaat werd gefilmd) en vervolgens voor de daaropvolgende seizoenen (opgenomen in miniseries).

Svaty 6 zou het laatste seizoen zijn. Later zeiden de makers van de serie dat het mogelijk was om een zevende seizoen te maken. De opnames van Svaty 7 zouden in 2014 beginnen, maar vanwege de politieke situatie in Oekraïne werd de opname uitgesteld.

In mei 2015 zei Volodymyr Zelensky dat het scenario van het zevende seizoen al klaar was, maar de opnames nog steeds werden uitgesteld. Een van de redenen hiervoor was de onenigheid binnen de filmploeg: Zelensky steunde, net als de hele Studio Kwartal 95, de kant van de Oekraïense regering in de kwestie van de Krim en het gewapende conflict in de Donbass, terwijl Russische acteurs, waaronder Tatjana Kravtsjenko (geboren in Donetsk) en Fjodor Dobronravov andere opvattingen aanhangen. Bovendien werd Fjodor Dobronravov, Ljoedmila Artjomjeva en Nikolaj Dobrynin verboden het grondgebied van Oekraïne te betreden.

Als gevolg hiervan werd in 2017 besloten om Svaty 7 zowel in Wit-Rusland als in Georgië op te nemen. Vanaf eind 2017 waren de opnames opgeschort.

Het zevende seizoen zou eigenlijk 16 aflevering krijgen, maar door veel problemen bij de opnames werd gestopt bij 9 afleveringen.

Svaty 7 ging in première op 20 december 2021 op tv-zender 1+1 en 27 december op de tv-zender Rusland-1.